του David Ayer
(οι δηλωσεις του σκηνοθέτη)
fury.jpg

Ο πόλεμος έχει σχεδόν τελειώσει και μαζί του καταρρέει και η ναζιστική αυτοκρατορία. Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση από τις κλασσικές πολεμικές ταινίες, όπου οι σύμμαχοι επικρατούν κατά κράτος. Εδώ πια μιλάμε για μια ξεχασμένη περίοδο της ιστορίας, τις τελευταίες στιγμές των Ναζί. Οι αμερικάνικες δυνάμεις μάχονται με τις στρατιές του Αδόλφου Χίτλερ για πολλά χρόνια. Οι άντρες είναι αποδεκατισμένοι και εξουθενωμένοι. Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είχες μόνο δύο επιλογές, όταν πολεμούσες: είτε θα σε σκότωναν, είτε θα τραυματιζόσουν βαριά και θα επέστρεφες σπίτι.
(...) Τύποι σαν τον Wardaddy [τον υποδύεται ο Brad Pitt] αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του στρατού μας. Οι λοχίες και οι υπαξιωματικοί, δηλ. χαμηλότεροι βαθμοί στρατιωτικών, είναι οι συνεκτικοί δεσμοί του στρατεύματος. O Wardaddy είναι πραγματιστής.  Ένας πολύ πρακτικός άνθρωπος. Το μοναδικό που τον απασχολεί είναι να φέρει εις πέρας την αποστολή του.
Πρόκειται για έναν άντρα με κρυφό παρελθόν. Βρήκε την προσωπική του αρένα, όπου προσπαθεί και να εξιλεωθεί. Έχει αναπτύξει προσωπικούς κώδικες ηθικής που δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς του μέσου ανθρώπου. Πρόκειται για μια ηθική που είναι η σκληρή αποτύπωση ενός απάνθρωπου πολέμου. Είναι εξαιρετικά στωικός, αλλά έχει αίσθηση του χιούμορ και αγαπάει τρομερά τους άντρες του, σε αντίθεση με τους εχθρούς που τους μισεί θανάσιμα.
(...) O Norman [τον υποδύεται ο Logan Lerman] είναι εντελώς απροετοίμαστος για όλο αυτό που συμβαίνει. Μετατρέπεται κατά κάποιον τρόπο σε όμηρό τους μέσα σε αυτό το κλουβί από ατσάλι και σέρνεται στα πεδία μαχών της παγωμένης Γερμανίας. Είναι δουλειά του Wardaddy να τον εκπαιδεύσει και να τον κάνει να αναθεωρήσει την παγιωμένη αντίληψή του περί δικαίου και αδίκου.
(...)  Ο Norman είναι νέος και αθώος και αυτό τον κάνει αξιαγάπητο, αλλά επίσης είναι και ένα πρόβλημα που οφείλει να υπερκεράσει. Ο Wardaddy είναι εδώ, για να συνθλίψει αυτήν του την αθωότητα.
Κατά κάποιον τρόπο ο Norman στα μάτια του Wardaddy είναι ο γιος που δεν είχε ποτέ. Καθοδηγεί τον Norman, τον συμβουλεύει και θα τού μάθει πως να γίνει ένας άκρως αποτελεσματικός στρατιώτης.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)