(Μεγάλα μάτια)
του Tim Burton
big-eyes.jpg

Σ’ αυτήν τη βιογραφική ταινία, ο Τιμ Μπάρτον επιστρέφει πάλι σε γνώριμες του εποχές και αισθητικές, στις δεκαετίες του 50 και του 60.
Κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης είναι μια διφορούμενη προσωπικότητα: ο κτηματομεσίτης και «ζωγράφος» Walter Keane. Δίπλα του, στη σκιά  βρίσκεται και η σύζυγός του Margaret. Τα «έργα» του Walter Keane είναι συνήθως πορτραίτα παιδιών που χαρακτηρίζονταν από έντονα, σχεδόν ανατριχιαστικά, μεγάλα μάτια, και μ’ ένα ζωγραφικό ύφος στα όρια της καρικατούρας και του κόμικς. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε μετά από χρόνια, όλα τα του έργα με τα οποία έγινε διάσημος ήταν ζωγραφισμένα από τη γυναίκα του Margaret. Η αφήγηση επικεντρώνεται στα σχετικά της σχέσης τους και της κοινής τους (;) καλλιτεχνικής διαδρομής.
Έχοντας πάντα στο κέντρο των ταινιών του πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από έντονα και μεγάλα μάτια (The Nightmare Before Christmas), ο Τιμ Μπάρτον αποτίει σ’ αυτήν την ταινία ένα φόρο τιμής σ’ ένα  πρόσωπο που τον επηρέασε με το έργο του: την ζωγράφο Margaret Keane. Το αληθινό κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης, ο αληθινός καλλιτέχνης είναι η Margaret: η (καλλιτεχνική της) ευαισθησία καταπιέζεται, υφίσταται την κακοποίηση και την εκμετάλλευση. Αυτά εξάλλου είναι και τα χαρακτηριστικά σχεδόν όλων των κεντρικών προσώπων στις ταινίες του  Τιμ Μπάρτον.
Με τους Ηθοποιοί: Έιμι Άνταμς, Κριστόφ Ουόλτς, Τζέισον Σουόρτσμαν, Κρίστεν Ρίτερ, Τζον Πολίτο, Ντάνι Χιούστον

Σ.