της Angelina Jolie
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
unbroken.jpg

Laura Hillenbrand, συγγραφέας
Όταν πρωτογνώρισα τον Λούι Ζαμπερίνι, σε μια τηλεφωνική μας συνομιλία πριν από καμιά δεκαετία, αναζητούσα μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Καθώς εξιστορούσε τα πολλά, περιπετειώδη χρόνια του, συνειδητοποίησα πως δε βρήκα απλά μια καλή ιστορία. Είχα βρει, ίσως, την πιο παράξενη ιστορία ζωής που είχα ποτέ ακούσει. Με εντυπωσίασε κάθε περίοδος της ζωής του : τα σκανδαλιάρικα νιάτα, η εξαιρετική του ταχύτητα που τον έφτασε μέχρι τους Ολυμπιακούς και τη γνωριμία του με τον Χίτλερ, οι βασανιστικές ώρες στο βομβαρδιστικό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πτώση του αεροπλάνου, οι 47 μέρες και τα 2.000 μίλια ως ναυαγός με τους καρχαρίες να παραμονεύουν, ο τυφώνας, η ασιτία, η αιχμαλωσία, ο επικός αγώνας του ενόσω ήταν αιχμάλωτος πολέμου, τα χρόνια που πέρασε πολλά δεινά λόγω του μετατραυματικού στρες και τέλος, τα υπέροχα χρόνια της απελευθέρωσης. Αυτά όλα ήταν υλικό να γράψεις ένα θρύλο. Κλείνοντας το τηλέφωνο, εκείνη την ημέρα, την πρώτη από πολλές που θα περνούσα παρέα με τον Λούι, αυτό που με τραβούσε περισσότερο από την ιστορία που είχα ακούσει ήταν ο άνθρωπος που την είχε βιώσει. Αυτό που έκανε τον Λούι μοναδικό, και τη ζωή του να μας συγκινεί όλους, δεν ήταν όλα όσα τράβηξε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετώπισε. Για εκείνον, η οδύσσειά του ήταν ένα δώρο, ένα μάθημα του πώς αντέχει κανείς τα δεινά της ζωής και φτάνει στην ευτυχία. Αυτό που εύχεται είναι να δούμε όλοι στη ζωή μας αυτό που συνειδητοποίησε εκείνος για τη δική του. Η ζωή του είναι ένα δώρο για εμάς.

Angelina Jolie, σκηνοθέτις
Σκεφτόμουν πως ήθελα να σκηνοθετήσω κάτι που να έχει ενδιαφέρον και αξία. Αλλά τι; Ήθελα να κάνω κάτι που θα αγαπήσω, καθώς η σκηνοθεσία απαιτεί μεγαλύτερη αφοσίωση και περισσότερο χρόνο μακριά από την οικογένειά σου απ’ ό,τι η υποκριτική.
 […] Μου άρεσε το προσχέδιο που διάβασα, αλλά, αφού διάβασα το βιβλίο της Λόρα κατάλαβα πως θέλω να σκηνοθετήσω αυτήν την ταινία.
[…] Η γενιά του Λούι βγήκε από την Οικονομική Ύφεση. Όταν κάλεσαν τους νέους της εποχής να υπηρετήσουν την πατρίδα, το έκαναν δίχως δεύτερη σκέψη. Με τον πόνο που υπάρχει παντού γύρω μας, ένιωσα πως χρειαζόμαστε μια τέτοια ιστορία. Ενός ανθρώπου που από το σκοτάδι έφτασε στο φως, παλεύοντας. Μια ιστορία που μας εμπνέει, μας δίνει κουράγιο και μας κάνει να αισιοδοξούμε.
(...)[Αυτό που με ενθουσίασε στον Λούι] Ηταν ένας άνθρωπος με ατέλειες και ελαττώματα, ο οποίος μας υπενθυμίζει, με τη ζωή του, τις αξίες που καθένας μας οφείλει να έχει: να μην το βάζει ποτέ κάτω, να αντλεί δύναμη από την οικογένειά του, να αντιμετωπίζει τους φόβους και τον πόνο.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)