του Daniel Espinosa
child-44.jpg

Βασισμένο στο πρώτο μέρος της γνωστής τριλογίας του βρετανού Tom Rob Smith που διαδραματίζεται τη σταλινική περίοδο της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, η ταινία είναι ένα γεμάτο συστροφές και ανατροπές αστυνομικό θρίλερ.
Κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης είναι ο Leo Demidov (στο ρόλο ο Tom Hardy), ένας ιδεαλιστής αξιωματικός της ασφαλείας που χάνει κάθε εξουσία και πέφτει σε δυσμένεια όταν αρνείται να καταγγείλει τη σύζυγό του, Raisa (το ρόλο υποδύεται η Noomi Rapace), ως προδότρια. Εξόριστος από τη Μόσχα σε μια ζοφερή επαρχιακή πόλη αποφασίζει να διερευνήσει μια σειρά από δολοφονίες παιδιών σε μια χώρα όπου υποτίθεται ότι η εγκληματικότητα έχει εξαφανιστεί - «δεν υπάρχει έγκλημα στον Παράδεισο» είναι η επίσημη άποψη. Οι επίσημες αρχές αρνούνται την ύπαρξη του δολοφόνου παιδιών και πολύ δε μάλλον ενός μανιακού δολοφόνο. Η αναζήτησή του για δικαιοσύνη απειλεί ένα ολόκληρο το σύστημα συγκάλυψης …
Ακολουθώντας τα στερεότυπα αυτού του κινηματογραφικού είδους, η σκηνοθεσία σχεδιάζει το πορτραίτο ενός ηθικά ακέριαου προσώπου που αντιμάχεται ένα διεφθαρμένο σύστημα. Το μυθιστόρημα του Tom Rob Smith βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και στη δράση του διαβόητου Αντρέι Ρομάνοβιτς Τσικατίλο, που επίσης ήταν γνωστός ως ο Χασάπης του Ροστόφ ή ο Κόκκινος αντεροβγάλτης.
Δ.

Ο Tom Rob Smith δηλώνει σχετικά: «Το σπουδαίο με τις ιστορίες με ντετέκτιβ και με τις αστυνομικές έρευνες είναι ότι απορροφούν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην οποία λαμβάνουν χώρα. Αν θες να καταλάβεις έναν κόσμο, κοίταξε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η αστυνομία σε αυτή τη χώρα.»
Ο Gary Oldman /Γκάρι Όλντμαν που υποδύεται το ρόλο του στρατηγού Timur Nesterov, δηλώνει : «Υπήρχε τόση συναισθηματική, σωματική και ψυχολογική τρομοκρατία στην τότε κοινωνία που ένας χαρακτήρας σαν τον Νέστεροφ πρέπει να εθελοτυφλεί. Το σοβιετικό σύστημα δεν επέτρεπε τα «κακά» του καπιταλισμού, σε σημείο που ο Λέο και ο Νέστεροφ έχουν πια υποστεί πλύση εγκεφάλου. Αν η σκέψη σου ξεφεύγει της κομματικής γραμμής, ο Στάλιν μπορούσε να σε εξορίσει, κάτι που συνέβη και στον Νέστεροφ. Εκεί φτιάχνει μια άνετη φωλιά για την οικογένεια και την κοινότητά του, αλλά η εμφάνιση του Λέο απειλεί να τα καταστρέψει όλα. Η αποστολή του Λέο, όμως, επανεκκινεί την συνείδησή του.»

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)