του John Maclean
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
slow-west.jpg

John Maclean, σκηνοθέτης
[Η ταινία είναι ένα] αντισυμβατικό ουέστερν που έχει κυρίως να κάνει με τη νεανική αγάπη. Είναι επίσης μια ιστορία ενηλικίωσης. Αλλά είναι ένα ουέστερν μέσα από τα μάτια ενός Σκωτσέζου, άρα ενός ξένου. Μέσα από τα μάτια του Τζέι, βλέπουμε την πραγματικότητα της Άγριας Δύσης μια εποχή στην οποία υπήρχαν Γερμανοί, Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι και Σουηδοί, όλοι μακριά από τις πατρίδες τους και σε μια νέα γη. Όταν διαβάζεις για την εποχή εκείνη, τη μοίρα των γηγενών Αμερικανών, φρίττεις. Όμως εγώ ήθελα η ταινία να μιλά για την αναζήτηση ενός νεαρού άνδρα για την αγάπη, με όλα τα άλλα να βράζουν κάτω από την επιφάνεια. Και γι’ αυτό το λόγο, δεν είναι ένα τυπικό ουέστερν. Με ενδιέφερε περισσότερο ο σουρεαλισμός και τα παραμύθια, και άρα ελπίζω έτσι να απέφυγα τα κλισέ. Είναι περισσότερο ένα ευρωπαϊκό road movie.
(...) Στην πραγματικότητα, ξεκίνησα απλώς από μια εικόνα: δύο καουμπόι στέκονται σε ένα χωράφι. Έπειτα η ιστορία απλώς μεγάλωσε σταδιακά.
(...) Ο Σίλας [που υποδύεται ο Michael Fassbender] θα μπορούσε να είναι ο κλασικός μοναχικός μάτσο τύπος αλλά ο Μάικλ του έδωσε μία ευαισθησία. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν και καλά και κακά στοιχεία, και η σχέση του Σίλας με τον Τζέι [που υποδύεται ο Kodi Smit-McPhee] είναι αυτή που τον αλλάζει. Νόμιζε ότι ήξερε πώς να ζει και να επιζεί, αλλά ανακαλύπτει μέσα από τον Τζέι ότι επιζεί αλλά δεν ζει πραγματικά.
(...) Η σκωτσέζικη μουσική της εποχής μοιάζει πολύ στα blues και τη γκόσπελ, και ήθελα την κέλτικη πλευρά της μουσικής να αναδειχθεί. Ήθελα να χρησιμοποιήσω τη μουσική με τον ίδιο τρόπο που το έκανε το “Deliverance”. Ήλπιζα ότι αν έβαζα αρκετή μουσική μέσα στην ταινία, δεν θα χρειαζόταν να βάλω καθόλου μουσική πάνω στην ταινία.

Michael Fassbender, ηθοποιός
[Ο Σίλας] Είναι κυνηγός επικηρυγμένων, μοναχικός, που δεν έχει χαρά, αγάπη ή συντροφικότητα στη ζωή του, κι έτσι έχει γίνει κάπως πικρόχολος και κυνικός. Ο Τζέι του δίνει ξανά την ελπίδα και τον ενθουσιασμό τού να αφοσιώνεσαι σε κάτι πέρα από τα χρήματα.
Η Αμερική, η σκληρή πραγματικότητα της Άγριας Δύσης, πέρα από εκεί που τελειώνουν οι γραμμές του τρένου, είναι ένας από τους χαρακτήρες της ιστορίας. Ο Σίλας μπορεί να επιβιώσει, αλλά ο Τζέι όχι, και άρα οι δύο τους βασίζονται ο ένας στον άλλο.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)