του David O. Russell
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
joy.jpg

[Ο κεντρικός χαρακτήρας, που υποδύεται η Jennifer Lawrence, είναι βασισμένος στην Τζόι Μαγκάνο, μια νοικοκυράς που στη δεκαετία του ’90 δημιούργησε έναν επιχειρηματικό κολοσσό στον χώρο των οικοκυρικών και εξελίχθηκε σε τηλεοπτική σταρ. ]
Πώς αφηγείσαι μια ιστορία 40 ετών, από τη μαγεία της παιδικής ηλικίας και τον γάμο, το διαζύγιο και το μεγάλωμα παιδιών, μέχρι την επιστροφή στα παιδικά όνειρα; Πώς αφηγείσαι την ιστορία της ψυχής ενός ανθρώπου και πώς δείχνεις ότι η ψυχή αυτή αποτελείται από τους ανθρώπους που αγαπάμε, τις ιδέες που έχουμε, τα πράγματα που μας είναι πολύτιμα;».
(...) Βρίσκω συναρπαστικό αυτό που οδηγεί κάποιον να ξεκινήσει κάτι μέσα στο σπίτι του και να προσπαθήσει έτσι να χαράξει έναν διαφορετικό δρόμο για τον ίδιο και την οικογένειά του. Τόσες γυναίκες έχουν νιώσει ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο και αποφάσισαν να δημιουργήσουν τις δικές τους ευκαιρίες. Στην περίπτωση της Τζόι, το πραγματικό ερώτημα που αντιμετωπίζει με το πέρασμα των χρόνων είναι το πώς μπορεί να μείνει αληθινή σε αυτό που είναι. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό όταν αντιμετωπίζει τους τόσους συμβιβασμούς της ενήλικης ζωής; Και -το κυριότερο - πώς κρατάς ζωντανό το καρδιοχτύπι των ονείρων που είχες όταν ήσουν παιδί;.
(...) Η οικογένεια της Τζόι τής πρόσφερε αγάπη αλλά και εμπόδια. Με ενδιαφέρουν οι οικογένειες που μπορεί να είναι αντισυμβατικές και ραγισμένες, αλλά και γόνιμο έδαφος για να φυτρώσει το πιο όμορφο λουλούδι. Ακόμη και οι περιορισμοί που της βάζουν, την βοηθούν, αφού την κάνουν πιο αποφασισμένη. Αναγκάζεται να μάθει να είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη αντοχή, αυτή που τους φροντίζει όλους. Και αυτό για μένα είναι ό,τι πιο όμορφο στις οικογένειες, ακόμη και όταν είναι πολύπλοκες, προβληματικές. Η Τζόι μένει αληθινή σε αυτό που ήταν, ακόμη και αφότου αποκτά τα πάντα.
(...) Τα πράγματα δεν σταματούν στην επιτυχία, τα προβλήματα συνεχίζουν, άρα πρέπει κι εσύ να συνεχίσεις να τα ξεπερνάς. Το να αναγνωρίζεις τα προβλήματα δεν σημαίνει ότι είσαι αγνώμων για την επιτυχία αλλά νομίζω όλοι μας έχουμε τον φόβο ότι θα χάσουμε ό,τι έχουμε. Το πιο συναρπαστικό της ιστορίας αυτής είναι να δείξουμε τον τρόπο με τον οποίο η Τζόι βρίσκει την ωριμότητα να συνεχίσει. Το δυσκολότερο και ομορφότερο πράγμα στη ζωή είναι το να συνεχίζεις να βρίσκεις προθυμία και αντοχή.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)