του Adam McKay
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
big-short.jpg

Michael Lewis, συγγραφέας
Άρχισα να διαβάζω πώς μεγάλες τράπεζες, όπως εκείνη όπου εργαζόμουν, είχαν χάσει δισεκατομμύρια λόγω των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων ομολόγων. Κι αναρωτήθηκα γιατί συνέβαινε…

Adam McKay, σκηνοθέτης 
Ξεκίνησα να το διαβάζω [το βιβλίο του Michael Lewis] στις 22.30 με το σκεπτικό πως θα διαβάσω το πολύ καμιά σαρανταριά σελίδες. Δεν μπορούσα να το αφήσω. Το διάβασα ολόκληρο και το τελείωσα στις 6 το πρωί. Την επομένη μίλησα στη γυναίκα μου για τους χαρακτήρες και τον τρόπο που το βιβλίο «κεντάει» τις διαφορετικές ιστορίες καταγράφοντας την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και τη γενικότερη διαφθορά, που προκαλεί γέλιο και κλάμα μαζί. Και μου λέει «πρέπει να την γυρίσεις αυτήν την ταινία. Εγώ αρχικά, όσο κι αν το ήθελα δεν το πίστευα, λόγω της θητείας μου στην κωμωδία… Αλλά το διεκδίκησα. […] Άλλωστε, ως πολίτης, ανεξαρτήτως του επαγγέλματός σου, καλείσαι να ψηφίσεις, οπότε όλοι πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας.
(...) Ελπίζω η ταινία να εξαγριώσει τον κόσμο και να βγουν από την αίθουσα με τη διάθεση να εξετάσουν την ψήφο του κυβερνήτη τους στην τραπεζική αναδιάρθρωση. Πρόκειται για μια απολαυστική, αλλά, συνάμα, κι αποκαλυπτική ταινία που αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που άλλαξε τις ζωές όλων μας.

Christian Bale, ηθοποιός 
Ο Μάικ [σ.τ.ε. ο Michael Burry, που υποδύεται ο ηθοποιός] δεν έχει πολλά - πολλά με τους άλλους ανθρώπους, αλλά είναι ένας από τους πιο ευφυείς, ουσιαστικούς και ειλικρινείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ο Μάικ μελέτησε χιλιάδες στεγαστικά για να καταλήξει σε ένα μοντέλο. Κανείς άλλος δεν είχε τέτοια ενέργεια και θέληση. Οι υπόλοιποι καλοπερνούσαν, βγάζοντας πολλά λεφτά. Ο Μάικλ ανακάλυψε πως όλα ήταν σκουπίδια.

Steve Carell, ηθοποιός 
Ο Μαρκ [ σ.τ.ε. ο Mark Baum, που υποδύεται ο ηθοποιός] έχει μια πολύ έντονη ηθική πυξίδα και ισχυρή περί δικαίου αίσθηση. Ταυτόχρονα είναι μέσα στην καρδιά της Γουόλ Στριτ. Μαρτυρικό… Το να σορτάρει την αγορά κατοικίας ισοδυναμεί με την απόδειξη πως όλο το τραπεζικό σύστημα είχε λάθος εκτιμήσεις κι έτσι συμβάλλει στην κατάρρευσή του… Αλλά τι συνέπειες έχει αυτή του η νίκη σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών; Ποιος είναι αυτός που, στην ουσία, την πατάει; Ο Μαρκ δεν αντέχει να ξέρει πως εκείνος πλουτίζει από τις τράπεζες που κατακλέβουν τον κοσμάκη.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)