(Καλπάζοντας με το όνειρο)
της Chloe Zhao
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_the-rider.jpg

Το σχόλιο της Μαρίας Γαβαλά
Ο θαυμάσιος Brady Jandreau στο "The Rider" (2017) της Chloé Zhao. Μια ιστορία ανάμεσα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, μια πολύ αξιόλογη ταινία που δείχνει με τον δικό της, πολύ προσωπικό και ξεχωριστό τρόπο, πως τα στερεότυπα (και μάλιστα όσα έχουν σχέση με τον μυθοποιημένο κόσμο των ανδρών) δεν είναι πάντα μονόδρομος. Υπάρχουν και εναλλακτικά μονοπάτια, ακόμη και στις πλέον αχανείς ερήμους, τόσο σε εκείνες που σημειώνονται στους χάρτες της γεωγραφίας, όσο και σε εκείνες που εκτείνονται αποκλειστικά μέσα στις ψυχές των ανθρώπων.

Το σημείωμα της σκηνοθέτιδος
Ξεκινήσαμε την παραγωγή στις 3 Σεπτεμβρίου 2016.
Τα γυρίσματα κράτησαν πέντε εβδομάδες και πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο Pine Ridge και στο γύρω από το Badlands. Ο Brady [Brady Jandreau, μέλος της φυλής Lower Brule Sioux σ.τ.ε.], ο οποίος εργάζεται ως επαγγελματίας προπονητής αλόγων, εκπαίδευε άλογα το πρώτο μισό κάθε ημέρας ώστε να τα έχει έτοιμα για πώληση. Έτσι, καταφέραμε να τραβήξουμε πολλά αυθεντικές λήψεις- καταγραφές της εκπαίδευσης του Brady και να αλληλεπιδράσουμε με τα άλογα, αξιοποιώντας πλήρως το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Βόρειας Ντακότα. Εργαστήκαμε με ένα μικρό συνεργείο, μαγνητοσκοπώντας τα σπίτια των ανθρώπων, πραγματικές τοποθεσίες και εκδηλώσεις. Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία μου με τον κινηματογραφιστή Joshua James Richards.
(...) Η συνεργασία με τον Brady  και τον Lane σε μια σκηνή ήταν μια από τις πιο συγκινητικές και εμπνευσμένες στιγμές της ζωής μου.
(...) Προσπαθήσαμε να συλλάβουμε στιγμές με έναν οργανικό αλλά και κινηματογραφικό τρόπο, προκειμένου να ενσωματώσουμε περαιτέρω την αληθινή πραγματικότητα στην αφήγηση. Μέσα από το ταξίδι του Brady, τόσο στην οθόνη όσο και εκτός οθόνης, ελπίζω να εξερευνήσουμε την κουλτούρα της αρρενωπότητας και να προσφέρουμε μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του κλασικού αμερικανού καουμπόη. Θέλω επίσης να προσφέρω ένα αυθεντικό πορτρέτο της σκληρής, ειλικρινής και όμορφης αμερικανικής ψυχής που αγαπώ και σέβομαι βαθιά.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)