(Μην ανησυχείς, δε θα φτάσει μακριά με τα πόδια)
του Gus Van Sant
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_dont-worry-he-wont-get-far-on-foot.jpg

Γνώριζα το Τζον (John Callahan) από τη δεκαετία του ’80 στο Πόρτλαντ. Τα σκίτσα του δημοσιεύονταν στην εναλλακτική εφημερίδα «Willamette Week», μεταξύ άλλων. Μόλις είχα ξεκινήσει γυρίσματα για το Ντράγκστορ Κάου Μπόι (Drugstore Cowboy). Είμασταν δύο καλλιτέχνες που επιχειρούσαμε να γίνουμε γνωστοί την ίδια χρονική περίοδο, αν κι εκείνος τα κατάφερε πριν από μένα.
(...) Ήταν ένας γνωστός καλλιτέχνης που ζούσε στα βορειοδυτικά της πόλης όταν ήταν ακόμη φτηνά. Ήταν η γειτονιά της εργατικής τάξης. Τον έβλεπες εκεί συχνά να τρέχει με το καροτσάκι του στο πεζοδρόμιο και τα κόκκινα μαλλιά του ν’ ανεμίζουν.
(...) Συνειδητοποίησα ότι ο Τζον συχνά υπερέβαλλε όταν διηγούνταν κάτι. Δεν ξεχώριζες πότε έλεγε αλήθεια και πότε επινοούσε πράγματα. Δε τον ένοιαζε φυσικά, ήταν εκεί για να μας διασκεδάσει.
(...) Οι προηγούμενες εκδοχές του σεναρίου ήταν πολύ πιο «τρελές», ίσως επειδή ο Ρόμπιν (Robin Williams) ήταν μέρος τους. Προσπαθήσαμε επίσης να βάλουμε πάρα πολλά στοιχεία από τη ζωή του Κάλαχαν σε μία μόνο ταινία. Το βιβλίο από μόνο του ωστόσο είναι πολύ δυνατό και κατέληξα να επικεντρωθώ σε ένα μόνο κεφάλαιο του, εκείνο που περιέγραφε την αποτοξίνωση του Τζον από το αλκοόλ.
(...) Ο Χοακίν (Joaquin Phoenix, ) είναι ένας ηθοποιός που δίνει πολύ μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες. Περάσαμε κυριολεκτικά σελίδα- σελίδα το σενάριο και συζητήσαμε τα πάντα. Κρατούσε πάντα σημειώσεις και είχε μονίμως πάνω του το βιβλίο υπογραμμίζοντας με κίτρινο φλούο τα σημαντικότερα σημεία. Όταν μιλούσαμε για κάποια σκηνή, διάβαζε το αντίστοιχο κομμάτι του βιβλίου. Η αφοσίωση του στην ιστορία και το χαρακτήρα είναι εκπληκτική.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)