(Μικρές κυρίες)
της Greta Gerwig
(οι δηλώσεις της σκηνοθέτιδος)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_little-women.jpg

Οι Μικρές Κυρίες [σ.τ.ε. το κλασικό μυθιστόρημα της Louisa May Alcott ] είναι κομμάτι μου από πάντα. Δεν υπήρξε περίοδος που να μην ξέρω ποια είναι η Jo March,  ήταν πάντα το κορίτσι μου, το πρόσωπο που ήθελα να είμαι, το πρόσωπο που έλπιζα να είμαι.
Κάθε φορά που διαβάζω το βιβλίο, αλλάζει. Στην αρχή το γνώρισα μέσα από την άνεση της παιδικής ζωής και μετά νέα κομμάτια ξεπήδησαν. Όταν άρχισα να γράφω το σενάριο, ήταν ξεκάθαρο ότι οι ενήλικες εκδοχές των αδελφών είναι οξυδερκείς και συναρπαστικές, γιατί προσπαθούν να καταλάβουν πώς μπορούν να τιμήσουν την ατρόμητη νεότητα τους.
(...) [Η Jo] Είναι ένα επαναστατικό πνεύμα που δίνει ελπίδα για μια ζωή πέρα από τις επιταγές του φύλου, που ισχύουν ακόμα. Είναι ένα κορίτσι με αγορίστικο όνομα που θέλει να γράφει, είναι φιλόδοξη και θυμωμένη και πολλά άλλα με τα οποία ταυτιζόμαστε. Μας επέτρεψε να είμαστε ελεύθερες.
(...) Η Meg θέλει να παντρευτεί και να κάνει παιδιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει δεύτερες σκέψεις σε σχέση με έναν πλούσιο γάμο. To πώς η Meg έκανε επιλογές στη ζωή της, είναι κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στη δεύτερη ανάγνωση του βιβλίου.
(...) Η Beth περνάει δύσκολα, αλλά είναι εξίσου φιλόδοξη. Γιατί όχι; Είναι μια από τις αδελφές March. Έχει τα δικά της όνειρα και ήθελα να το εκφράσω αυτό. H Beth είναι σαν την Emily Dickinson για μένα. Κάποια που καταλαβαίνει σε βάθος τη στόφα του κόσμου χωρίς καν να φεύγει από το σπίτι της.
(...) Η οικογένεια March είναι ευφυέστατη χάρη στη Marmee. Δίνει στις κόρες της ένα ασφαλές πεδίο για να εκφραστούν. Αλλά o ευλογημένος χαρακτήρας της Marmee ήταν εμπνευσμένος από την Abby May, που ήταν πιο πολύπλοκη και είχε πιο δύσκολη ζωή, οπότε ήθελα να δώσω μία τέτοια διάσταση στον χαρακτήρα. H Marmee δίνει μαγεία στα κορίτσια, αλλά ήθελα να δείξω το τίμημα αυτής της μαγείας.
(...) Ενώ η Marmee προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος ουτοπίας για την οικογένεια της, η Θεία March πατάει γερά στη γη. Δεν είναι ονειροπόλα όπως η Marmee. Είναι αυτή που λέει στα κορίτσια να βρουν τον δρόμο τους στον κόσμο, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα και κανείς δεν νοιάζεται. Έχει δίκιο ότι ο κόσμος δεν είναι όπως τον θέλουμε και ότι πρέπει να έχουμε πρακτικό μυαλό, αλλά και η Marmee έχει δίκιο να λέει ότι μπορούμε να τον αλλάξουμε.
(...) Πάντα περπατάμε δίπλα στις νεότερες εκδοχές μας. Ήθελα αυτή την ένταση -αυτό συνέβη ή έτσι το θυμούνται; Αυτό συνέβη ή έτσι το έγραψε;

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)