του John Wells
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
company2.jpg
John Wells, σκηνοθέτης
Όταν υποχωρεί ο πανικός του ‘τι θα κάνουμε’, υπάρχει ένα μάθημα που παίρνουμε όλοι. Και αυτό σημαίνει ότι ανησυχούμε λίγο λιγότερο για το τι αυτοκίνητο έχουμε στο γκαράζ, και λίγο περισσότερο για το πόσο χρόνο περνάμε με τις οικογένειές μας και τους ανθρώπους που πρόκειται να μας στηρίξουν στις δύσκολες στιγμές.  Όταν ξεκίνησα να δουλεύω, είχα εργαστεί ένα διάστημα ως ξυλουργός. Όταν πηγαίναμε με το αυτοκίνητο, για να μεταφέρουμε την ξυλεία από την αποθήκη, οι παλιότεροι στη δουλειά μου έδειχναν στο δρόμο όλα τα σπίτια που είχαν χτίσει. Ήταν η απόδειξη ότι είχαν δουλέψει για κάτι, για κάτι που τους έκανε να είναι υπερήφανοι. Μπορούσαν να πουν ‘Αυτό το έφτιαξα με τα χέρια μου!’ Και αυτό είναι κάτι που έχουμε ξεχάσει στην καθημερινή μας ζωή, με τη νέα οικονομία. Σε αυτό το ‘σταυροδρόμι’ λοιπόν, συναντάμε τους πρωταγωνιστές της ταινίας The Company Men.

Ben Affleck, ηθοποιός
Ο Μπόμπι χάνει κάτι περισσότερο από τη δουλειά του. Χάνει το κύρος του. Χάνει τη θέση του στην ανώτερη μεσαία τάξη της αμερικανικής εταιρικής ιεραρχίας – που μεταφράζεται σε ένα ωραίο αυτοκίνητο, ένα ωραίο σπίτι. Δεν αισθάνεται πλέον ότι είναι κάποιος σημαντικός. Στα καλά του καθουμένου, μια μέρα, εξαιτίας μία απόφασης που παίρνεται σε μια αίθουσα συσκέψεων, τον ρίχνει σκαλιά στην κοινωνική ιεραρχία. Αυτό το γεγονός απαιτεί από εκείνον να προσαρμοστεί σε πιο ταπεινές συνθήκες ζωής και να επανακαθορίσει τις προτεραιότητές του.. Σύμφωνα με μία έρευνα που έκανα, για τους άνδρες, είναι ιδιαίτερα υποτιμητικό το να απολύονται. Συχνά λένε ψέματα γι' αυτό ή προσπαθούν να βρουν μιαν άλλη δουλειά πριν προλάβει να το μάθει ο κόσμος. Στην Αμερική υπάρχει η αντίληψη ότι αν κάποιος εργαστεί σκληρά, και παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού, θα ‘πιάσει την καλή’ και θα ‘ανέβει’ κοινωνικά και οικονομικά. Και η ιδέα ότι μια μέρα ίσως και να πρέπει να κάνει βήματα πίσω και να κατέβει στην κοινωνική ιεραρχία, είναι βασανιστικά ενοχλητική.

company1.jpgKevin Costner, ηθοποιός
Ταυτίστηκα πολύ γρήγορα με τον κόσμο που αντιπροσωπεύει ο Τζακ και που βρίσκεται σε πλήρη αντιπαράθεση με εκείνον που αντιπροσωπεύουν οι βασικοί χαρακτήρες στην ταινία, δηλαδή τον κόσμο των επιχειρήσεων, που καταρρέει εξαιτίας της ίδιας του της φύσης. Ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Μπεν και ο δικός μου έχουν μία δύσκολη σχέση. Ο Μπόμπι έχει ανέβει πολύ γρήγορα τα σκαλιά της επιτυχίας, κερδίζοντας πολλά χρήματα, αντίθετα με μένα που με δυσκολίες και μέσω της προσωπικής μου εταιρείας μεγαλώνω τα τρία αγόρια μου. Όμως όταν έρχονται να πάνω κάτω για τον Μπόμπι, υπάρχει μια συγκεκριμένη στιγμή που καθίσταται προφανές ότι είμαστε μία οικογένεια και πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο.

Tommy Lee Jones, ηθοποιός
Πρόκειται για οικονομική ύφεση. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μένουν πίσω, πολλοί που απολύονται. Αλλά, υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα στη κοσμοθεωρία του Τζιν: οι ανθρώπινες σχέσεις, η αφοσίωση, η πίστη, οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί για να δημιουργήσουν κάτι, να το οικοδομήσουν, να το ενισχύσουν, ώστε οι ζωές όλων να βελτιωθούν. Νομίζω ότι η έννοια της λεγόμενης ‘επιχειρηματικής κοινότητας’ είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στο χαρακτήρα του Τζιν. Και ο Τζιν συνειδητοποιεί ότι η προσωπική του ζωή ήταν λειψή. Μπορεί να είναι πλούσια, καθώς τα υλικά οφέλη που έχει αποκομίσει από τη δουλειά του είναι εμφανή στο σπίτι, στα αυτοκίνητά, στα ρούχα του, αλλά η σχέση του με τη σύζυγό του, έχει πάψει να είναι σημαντική. Μεταξύ τους υπάρχει απόσταση. Έτσι, τις ανθρώπινες ανάγκες του, τις καλύπτει μέσω της σχέσης του με την Μαρία Μπέλο. Πρόκειται για μία σχέση στενή, προσωπική.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)