του Guillermo Del Toro
(τα σχόλια του σκηνοθέτη)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2122_nightmare-alley.jpg

(...) Με ενδιέφερε πολύ να αφηγηθώ μια ιστορία για το πεπρωμένο και την ανθρωπιά. Ο Stanton Carlisle έχει όλα τα φόντα για να αλλάξει τη ζωή του. Έχει ανθρώπους γύρω του που τον πιστεύουν, τον αγαπούν και τον εμπιστεύονται. Αλλά το κίνητρό του και η ύβρις του είναι τόσο ισχυρά που τον στρέφουν στην αντίθετη κατεύθυνση.
(...) Αυτή είναι η πρώτη ταινία μου, που παρά τη μαγική της ατμόσφαιρα, δεν είναι στυλιζαρισμένη. Είναι τοποθετημένη στην πραγματικότητα, είναι άμεση και αναγνωρίσιμη. Ήθελα να κάνω μία κλασική ιστορία με ένα σύγχρονο τρόπο. Ήθελα το κοινό να νιώσει ότι βλέπει κάτι συναφές με τον δικό μας κόσμο.
(...) Θέλαμε να τονίσουμε την ιδέα ότι κάποιοι, τότε και τώρα, εκμεταλλεύονται πνευματικά τους αθώους.
(...) Θεματικά, με ενδιαφέρει πολύ η εξερεύνηση του είδους από μία διαφορετική οπτική. Αντί για μία femme fatale, έχουμε τρεις ισχυρές γυναικείες φιγούρες και έναν home fatale.
(...) Το καρναβάλι είναι μία ερμητική και πολύ συνδεδεμένη κοινότητα. Εκεί οι άνθρωποι κρατούν τα μυστικά τους και πολλοί ξεφεύγουν από μία ζωή στο έγκλημα και ένα παρελθόν που θέλουν να αφήσουν πίσω τους. Είναι σαν ένας μικρόκοσμος. Χρειάζονται ο ένας τον άλλον και προστατεύουν ο ένας τον άλλον.
(...) Υπάρχουν μόνο δύο ιστορίες που αξίζει να διηγηθούμε σε κάθε μορφή τέχνης: ένας χαρακτήρας που τα κερδίζει όλα και ένας χαρακτήρας που τα χάνει όλα.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)