(Ουδέτερη ζώνη)
του Paul Greengrass
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2324_green-zone.jpg

Το Green Zone είναι μια πολεμική ταινία θρίλερ που καταγράφει τη ζωή στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.
Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, ο αρχικελευστής Ρόι Μίλερ και οι άνδρες του είναι επιφορτισμένοι με την εύρεση των λεγόμενων όπλων μαζικής καταστροφής, η ύπαρξη των οποίων δικαιολογούσε την αμερικανική εμπλοκή, σύμφωνα με το Πεντάγωνο και τον άνθρωπό τους στη Βαγδάτη, τον Πάουντστον. Ο βετεράνος πράκτορας της CIA Μαρτίν λέει στον Μίλερ ότι δεν υπάρχουν όπλα, ότι πρόκειται για μια απάτη που θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να καταλάβουν τη χώρα και να εγκαταστήσουν έναν ηγέτη-μαριονέτα. Καχύποπτη για τον Πάουντστον είναι και η δημοσιογράφος της εφημερίδας Wall Street Λόρι Ντέιν, η οποία αφήνει να διαρρεύσει στον Μίλερ ότι ο Πάουντστον της είπε ότι είχε μυστικές συνομιλίες στην Ιορδανία με έναν σημαντικό Ιρακινό, με το κωδικό όνομα Μαγγελάνος, ο οποίος του είπε για τα όπλα, αν και τώρα φαίνεται πιθανό ότι οι πραγματικές πληροφορίες του Μαγγελάνου ήταν αντίθετες. Έτσι αρχίζει ένα κυνήγι για την αλήθεια. Ποιος παίζει ποιον;
Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο Imperial Life in the Emerald City του Rajiv Chandrasekaran. Πρωταγωνιστές είναι οι Matt Damon και Greg Kinnear.
«Δεν ξεκινάω πραγματικά με την ιστορία, ξεκινάω με την περιοχή στην οποία θέλω να βρεθώ», λέει ο Greengrass, εξηγώντας τη γένεση της ταινίας. «Ήταν καλοκαίρι του 2004 και σκεφτόμουν την 11η Σεπτεμβρίου από τη μια και τον πόλεμο στο Ιράκ, από την άλλη. Αυτά τα δύο γεγονότα είναι που κυριαρχούν και ωθούν την πολιτική και τον πολιτισμό μας, και αυτά ήταν ο άνεμος που έκανε τις ταινίες του Bourne να απογειωθούν. Ήθελα λοιπόν να κάνω μια ταινία για τον πραγματικό κόσμο που γεννούσε αυτά τα συναισθήματα του Bourne , μια ταινία που βασικά ζητά από το κοινό να περάσει και να δει τι γίνεται πίσω από αυτή την σκηνή». Και συνεχίζει: «Σκέφτηκα κάποια στιγμή να κάνω μια πολύ μικρή, λιτή ταινίαΑλλά μετά σκέφτηκα, αν πρόκειται να κάνω μια ταινία για το Ιράκ, θα μπορούσα να φέρω μαζί μου αυτό το κοινό του Bourne. Είναι κυρίως νέοι άνθρωποι – οι ίδιοι άνθρωποι που θα φύγουν και θα πολεμήσουν σ' αυτόν τον πόλεμο, καθώς και το κοινό που τον αντιτίθεται σθεναρά».

(δ.τ.)