του Ernst Lubitsch
κείμενο του D. Server
shop2.jpg

Το «The Shop Around the Corner» είναι σίγουρα μια από τις πιο γλυκές και πιο ρομαντικές κομεντί της «χρυσής» εποχής του Χόλιγουντ. Ο Έρνστ Λιούμπιτς/ Ernst Lubitsch –που μόλις πριν από ένα χρόνο (1939) είχε κάνει άλλο ένα εξαιρετικό φιλμ, την «Νινότσκα»/ Ninotchka- σκηνοθετεί την ταινία με το περίφημο «άγγιγμά» του αλλά και με μεγάλες δόσεις συναισθηματισμού. Την ιστορία στο The Shop Around The Corner/ «Μαγαζάκι της γωνίας» (ελληνικός τίτλος) θα τη συναντήσουμε και σε άλλες εκδοχές, όπως π.χ. στο μιούζικαλ «In The Good Old Summertime» με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Γκάρλαντ/ Judy Garland, αλλά φυσικά και στη σύγχρονη διασκευή της ταινίας του Λιούμπιτς, που παρουσιάστηκε το 1998 με τον τίτλο «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας»/ You've Got Mail με τον Τόμ Χάνκς/ Tom Hanks. Ωστόσο αυτές οι ταινίες με τίποτα δεν μπορούν να συγκριθούν με το πρωτότυπο.
shop1.jpgΣτην ταινία πρωταγωνιστεί ο Τζέιμς Στιούαρτ/ Jimmy Stewart, που εκείνη τη χρονιά είχε κερδίσει ένα Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία του Κιούκορ «The Philadelphia story»/ The Philadelphia Story. Όμως η ερμηνεία του στο «The Shop Around The Corner», πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι πολύ καλύτερη. Υπάρχει στο ρόλο του μια αίσθηση δράματος, πολύς ρομαντισμός και πάρα πολύ συναίσθημα: τα χειρίζεται όλα τέλεια. Η Μάργκαρετ Σάλλιβαν/ Margaret Sullavan ερμηνεύει τον έρωτα του. Ο Φράνκ Μόργκαν/ Frank Morgan ερμηνεύει με την ως συνήθως σε σύγχυση περσόνα του. Και επίσης υπάρχει ο Φέλιξ Μπρέσαρτ/ Felix Bressart, του οποίου οι υπέροχοι μανιερισμοί είναι απόλαυση να παρακολουθείς.
Η αφήγηση διαδραματίζεται στη Βουδαπέστη και παρακολουθεί τους εργαζόμενους στο κατάστημα με είδη δώρων Matuschek & Company. Ο Κράλικ (Stewart) είναι ο πιο έμπιστος υπάλληλος εκεί. Ο ιδιοκτήτης Μάτουσεκ (Morgan) υποψιάζεται ότι κάποιος υπάλληλός του έχει ερωτική σχέση με την γυναίκα του. Πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο Κράλικ, αναζητά αφορμές για να τον απολύσει. Επιπλέον, στο κατάστημα εργάζεται η Κλάρα (Margaret Sullavan), η οποία συνεχώς τσακώνεται με τον Κράλικ.…
Το «The Shop Around The Corner» έχει γυριστεί στην εποχή της ακμή του Χόλιγουντ. Τους ηθοποιούς που εμφανίζονται εδώ μπορούμε να τους δούμε και σε άλλες ταινίες της ίδιας περιόδου, το ίδιο σημαντικές και σπουδαίες. Ο Stewart έκανε την ίδια χρονιά The Philadelphia Story και την επόμενη πρωταγωνιστούσε στο Mr. Smith Goes To Washington. Οι Stewart και Sullavan πρωταγωνιστούσαν επίσης μαζί στην κλασική ταινία The Mortal Storm.
Ενδεχομένως το «The Shop Around The Corner» να μην είχε αποσπάσει από το κοινό της εποχής την προσοχή που του άξιζε, λόγω της σχεδόν ταυτόχρονης παρουσίας άλλων μεγάλων ταινιών. Όμως με τον καιρό απέκτησε θαυμαστές που εκτιμούν το χιούμορ, τη χάρη και την ομορφιά του.

(δημοσιεύθηκε στο helium.com. μετάφραση Δ.Μ.)