του Jacques Tati
jourdefe.jpg

Με φόντο μια λαϊκή γιορτή -το ετήσιο πανηγύρι που γίνεται σ' ένα μικρό χωριό της Γαλλικής επαρχίας- ο Ζακ Τατί  συστήνει την κωμική του φιγούρα. Επίγονος των μεγάλων κωμικών του βωβού κινηματογράφου -Τσάρλι Τσάπλιν και Μπάστερ Κήτον- ο Τατί οικοδομεί το κωμικό του πάνω στην απουσία λόγου, την κίνηση του σώματος, τη σχέση του ήρωα με τα αντικείμενα που τον περιβάλλουν (η σκηνή της νυχτερινής περιπλάνησης του μεθυσμένου ήρωα είναι μια από τις καλύτερες κωμικές στιγμές της καριέρας του).
Μέσα στο περιβάλλον ευθυμίας και χαράς, που επικρατεί στο μικρό χωριό, η λεπτή φιγούρα του ταχυδρόμου Φρανσουά επιβάλλεται: Ευθυτενής και ευσυνείδητος, ενθουσιώδης και πρόθυμος, φιλικός και ευγενικός ο ήρωας κυριαρχεί στον χώρο. 
Ένα τυχαίο συμβάν πυροδοτεί το κωμικό της ταινίας: η παρακολούθηση μιας ταινίας για τα αμερικάνικα ταχυδρομεία πληγώνει την επαγγελματική του συνείδηση και τον μετατρέπει σε περίγελο του χωριού. Για να βγει απ' αυτήν την κατάσταση περιφρόνησης γίνεται ένας φανατικός εκσυγχρονιστής.  Ακριβώς τότε είναι που τα κωμικά συμβάντα γίνονται αποκαλυπτικά για τις βαθύτερες προθέσεις του σκηνοθέτη: ο Τατί κοιτάζει με μια διάθεση συμπάθειας και ένα σχεδόν ντοκιμαντερίστικο βλέμμα το μικρό και ξεχασμένο από την πρόοδο χωριό και τους κατοίκους του. Σ' αυτήν την μελαγχολική περιπλάνηση του θεατή σε μια εποχή και σ' ένα χώρο που έχουν ανεπιστρεπτί χαθεί, η κωμική φιγούρα του ταχυδρόμου είναι ο ξεναγός.
Η ταινία είναι δεν είναι μόνο ένας προάγγελος του αριστουργήματος του δημιουργού -Οι Διακοπές του Κυρίου Ουλό (1953)- είναι επίσης μια έκφραση ενός σκηνοθετικού και κωμικού ύφους τυπικά γαλλικού: η γαλατική ευγένεια, η λεπτότητα στο χιούμορ, το βλέμμα συμπάθειας και αγάπης, με το οποίο κοιτάζει τους ανθρώπους, η γλυκιά μελαγχολία και τέλος η χάρις των κινήσεων είναι η ανεκτίμητη συνεισφορά του Ζακ Τατί στην κινηματογραφική κωμωδία.
Δ.Μ.

Μέρα Γιορτής/ Jour de fête
Σκηνοθεσία: Ζακ Τατί (Jacques Tati)
Σενάριο: Ζακ Τατί (Jacques Tati), Ρενέ Γουίλερ (Rene Wheeler), Χενρί Μαρκέ (Henri Marquet)
Φωτογραφία: Ζακ Μερκαντόν (Jacques Mercanton)
Μουσική: Ζαν Γιατόβ (Jean Yatove)
Παίζουν: Ζακ Τατί (Jacques Tati), Γκι Ντεκόμπλ (Guy Decomble), Πολ Φρανκέρ (Paul Frankeur), Σάντα Ρελί (Santa Relli), Μεν Βαλέ (Maine Vallee), Ροτζέρ Ραφάλ (Roger Rafal)
Διάρκεια: 79'
Γαλλία, 1949