του Mikhail Romm
romm1.jpg

Ένας πυρηνικός επιστήμονας και ο καθηγητής του δουλεύουν πάνω σ' ένα ερευνητικό σχέδιο στη Σιβηρία. Ένα ατύχημα θα προκαλέσει την έκθεσή τους σε ραδιενεργό ακτινοβολία: τραγική συνέπεια του ατυχήματος είναι ο θάνατος του καθηγητή. Ο ήρωας προειδοποιείται ότι επιπλέον έκθεσή του σε ραδιενέργεια θα προκαλέσει το θάνατό του. Παρ' όλες όμως τις προειδοποιήσεις, συνεχίζει αφοσιωμένος την έρευνά του. Όμως αυτή αφοσίωση έχει επιπτώσεις στη σχέση του με την αγαπημένη του: αισθανόμενος ότι η σχέση τους απειλείται από τον καλύτερό του φίλο, αποφασίζει να παντρευτούν. Η αφοσίωση του ήρωα στην ερευνητική εργασία λειτουργεί υπονομευτικά και μετά το γάμο. Όταν ο ήρωας εκτίθεται ξανά στη ραδιενεργό ακτινοβολία τότε, η ιστορία φθάνει στην κορύφωσή της…
Κεντρική φιγούρα στον χώρο του σοβιετικού κινηματογράφου τα χρόνια τους σταλινισμού,  ο Mikhail Romm (Μιχαήλ Ρομ) επιλέγει το θέμα των κινδύνων από τη ραδιενέργεια σε μία ανύποπτη εποχή: το 1962, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στο απόγειό του και η πυρηνική ενέργεια έμοιαζε η λύση για όλα τα προβλήματα. Παράλληλα όμως, αξιοποιεί τους χαρακτήρες αυτού του δράματος για να εστιάσει την προσοχή του σε λιγότερο εντυπωσιακά στοιχεία,  όπως είναι η χωρίς όρια και φραγμούς αφοσίωση σ' ένα σκοπό, η σχεδόν χιμαιρική αναζήτηση της απόλυτης αλήθειας μέσα από την επιστημονική έρευνα.
Δ.Μ.

Γεννημένος το 1901 στην Σιβηρία ο Mikhail Romm, υπήρξε από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της Σοβιετικής Ένωσης. Γιος ενός εξόριστου Εβραίου γιατρού, σπούδασε γλυπτική και λογοτεχνία στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο του κινηματογράφου, στην ηλικία των 30 χρόνων, ως σεναριογράφος και βοηθός σκηνοθέτη. Η πρώτη του ταινία ήταν μια διασκευή ενός διηγήματος τους Γκι ντε Μωπασάν, ενώ η δεύτερη μια μεταφορά της ταινίας Lost Patrol του Τζων Φορντ στην Κεντρική Ασία. Ο Mikhail Romm έγινε ευρύτερα γνωστός, όταν ανέλαβε την σκηνοθεσία δύο βιογραφικών ταινιών πάνω στην ζωή του Λένιν (Lenin In October/1937, Lenin In 1918/1939). Δούλεψε τα δύσκολα χρόνια του Σταλινισμού και αρκετές ταινίες του φέρουν τα σημάδια της ιδεολογίας του καθεστώτος. Υπήρξε καθηγητής στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας και ανάμεσα στους μαθητές του ήταν οι Αντρέι Ταρκόφσκι και Αντρέι Κοντσαλόφσκι. Βραβεύτηκε με το Βραβείο Λένιν. Πέθανε το 1971. Φιλμογραφία: Boule De Suif/Pushka (1934), Οι Δεκατρείς/The Thirteen (1937),  Ο Λένιν τον Οκτώβριο/ Lenin In October (1937), Ο Λένιν στα 1918/ Lenin In 1918 (1939), Το Όνειρο/ Dream (1943), Μητρώο 217/ Girl No 217(1944),  Ρώσικο Πρόβλημα/ Russkii Vopros (1948), Λένιν/ Lenin (1948), Μυστική Αποστολή/ Secret Mission (1950), Ναύαρχος Θύελλα (Ι & ΙΙ)/ Admiral Ushakov (Ι & ΙΙ)/(1953), Έγκλημα στην Οδό Ντάντε/ Murder on Dante Street (1956), Εννέα Μέρες Ενός Χρόνου/ Nine Days Of One Year (1961), Καθημερινός Φασισμός/ Ordinary Fascism/ Obyknovennyi Fashizm(1965)

ΕΝΝΕΑ ΜΕΡΕΣ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ/ NINE DAYS OF ONE YEAR/ DEVYAT DNEY ODNOGO GODA (1962)
Σκ: Mikhail Romm (Μιχαήλ Ρομ)
Σεν: Mikhail Romm, Daniil Khrabrovitskiy (Ντανίλ Χραμπροβίτσκι)
Φωτ: German Lavrov  (Γκέρμαν Λάβροφ)
Μουσ: D. Ter-Tatevosyan (Ντ. Τερ-Τατεβοσιάν)
Παίζουν: Alexei Batalov (Αλεξέι Μπατάλοφ), Innokenty Smoktunovsky (Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι), Tatayana Lavrova (Τατιάνα Λάβροβα), Nikolai Plotnikov (Νικολάι Πλότνικοφ), Yevgeniy Teterin (Γεβγένι Τέτεριν)
Διάρκεια: 107/ 110
Χώρα: Σοβιετική Ένωση/ Ρωσία
Ασπρόμαυρη