(Tokyo Story)
του Yasujirō Ozu
tokyomon.jpg

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ο Χιραγιάμα Σουκίτσι και η σύζυγος του Τόμι, έρχονται στο Τόκιο με σκοπό να επισκεφθούν τα παιδιά τους. Αρχικά τούς φιλοξενεί ο μεγάλος γιος τους Κόιτσι με την γυναίκα του. Καθώς όμως γρήγορα ενοχλούνται από την παρουσία τους τούς στέλνουν να φιλοξενηθούν στην κόρη τους Σιγκέ. Αυτή με την σειρά της τους στέλνει στα λουτρά του Άταμι. Όμως εκεί υπάρχει πολυκοσμία και οι δύο ηλικιωμένοι δεν μπορούν να ξεκουραστούν. Επιστρέφοντας στο Τόκιο αναζητούν ένα μέρος για να περάσουν το βράδυ. Το μοναδικό πρόσωπο που τους προσφέρει φιλοξενία και τους συμπεριφέρεται με ευγένεια είναι η Νορίκο, η γυναίκα του γιου τους που χάθηκε στον πόλεμο. Επιστρέφοντας στο σπίτι τους στην επαρχία η Τόμι αρρωσταίνει και ύστερα από λίγες μέρες πεθαίνει.

«Προσπάθησα να απεικονίσω την κατάρρευση του ιαπωνικού οικογενειακού συστήματος δείχνοντας τα παιδιά της οικογένειας να μεγαλώνουν. Τα μελοδραματικά στοιχεία στο Tokyo Story είναι από τα πιο δυνατά που υπάρχουν στο έργο μου».
Ozu Yajujiro

«Ένα από τα φανερά θαύματα του σινεμά»
(The New Yorker)

«Μια από τις καλύτερες γιαπωνέζικες ταινίες όλων των εποχών. Το ύφος του Όζου τώρα ολοκληρωτικά εκλεπτυσμένο, απόλυτα οικονομικό, δημιουργεί μια ταινία που είναι αξέχαστη γιατί είναι τόσο σωστή, τόσο αληθινή και γιατί απαιτεί τόσο πολλά από τους θεατές της»
(Donald Richie)

(δ.τ.)