(Late Spring)
του Yasujirō Ozu
latespri.jpg

Η Νορίκο είναι σε ηλικία γάμου ωστόσο είναι ευχαριστημένη συνεχίζοντας να μένει μαζί με τον πατέρα της καθηγητή Σομίγια. Παρόλα αυτά η θεία της Μάσα προσπαθεί να της βρει τον κατάλληλο γαμπρό. Ο πατέρας της υποψιάζεται ότι βγαίνει με τον μαθητή του Χατόρι, όταν όμως αποκαλύπτεται ότι αυτός έχει αρραβωνιαστεί τότε απογοητεύεται. Ο Σομίγια μαζί με την Μάσα συνωμοτούν έτσι ώστε η Νορίκο να πιστεύσει ότι αυτός ετοιμάζεται να παντρευτεί ξανά. Η Νορίκο συγκλονισμένη πηγαίνει να μείνει μαζί με την φίλη της Άγια. Τελικά δέχεται το προξενιό της θείας της, βγαίνει ραντεβού με κάποιον «που μοιάζει με τον Gary Cooper», και συμφωνεί να τον παντρευτεί. Πατέρας και κόρη πηγαίνουν για τελευταία φορά μαζί διακοπές στο Κίοτο.

«Η ταινία Late Spring ήταν μια ευκαιρία για μένα να συνεργαστώ με τον Νόντα Κόγκο. Όταν ο σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος βρίσκονται συνεχώς σε αντίθεση τότε η συνεργασία τους είναι καταδικασμένη να διαλυθεί. Ότι και αν κάναμε ο Νόντα, ο Σάιτο και εγώ ήταν πάντα σε συγχρονισμό - ακόμα και όταν κάναμε διαλείμματα για να πιούμε ένα ποτό. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί όταν γράφαμε το σενάριο, μαζί ο Νόντα και εγώ, μάς απασχολούσε κάθε φράση του διαλόγου. Ακόμα και όταν συζητούσαμε για λεπτομέρειες όπως τα σκηνικά ή τα κουστούμια υπήρχε μια βουβή σχέση μεταξύ μας. Δεν υπήρξε πότε ζήτημα διαφωνίας. Ήταν απίστευτο».
Ozu Yajujiro

«Θεωρούμενη ως μια από τις πιο τέλειες, πιο πλήρεις και πιο πετυχημένες σπουδές χαρακτήρων που έγιναν ποτέ στο ιαπωνικό σινεμά, αυτή η ταινία ήταν επίσης και μια από τις αγαπημένες του Όζου. Τα διάφορα στοιχεία του στυλ του Όζου εδώ συνδυάζονται σε μια τέλεια ισορροπημένη ταινία. Ένας από τους λόγους αυτής της τελειότητας είναι το βάθος των συναισθημάτων του Όζου και η σιγουριά του ύφους του».
(Donald Richie)

(δ.τ.)