του Sergei Eisenstein
battleship-potemkin.jpg

Το πλήρωμα του τσαρικού Θωρηκτού Ποτέμκιν στασιάζει: η αιτία της εξέγερσης είναι οι συνθήκες ζωής στο πλοίο. Οι ναύτες αποκτούν τον έλεγχο του θωρηκτού και καταπλέουν στο λιμάνι της Οδησσού. Εκεί γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της πόλης. Η επαναστατική ατμόσφαιρα που επικρατεί διακόπτεται από τις δυνάμεις του καθεστώτος που καταφθάνουν για να πνίξουν την εξέγερση στο αίμα…
Γυρισμένη ως ένας φόρος τιμής στην αποτυχημένη επανάσταση του 1905, η ταινία είναι ένα από τα αθάνατα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Είναι μια ταινία της οποίας η καλλιτεχνική σημασία διατηρείται αναλλοίωτη και άφθαρτη από τον χρόνο. Η αντίληψη του Sergei Eisenstein για τον μοντάζ, που εδώ εκτίθεται με απόλυτη καθαρότητα και σαφήνεια, επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει ολόκληρο τον κινηματογράφο: από το Χόλιγουντ (οι Untouchables του Brian De Palma περιλαμβάνουν μια σκηνή φόρο τιμής στην ταινία) μέχρι τις πιο μικρές κινηματογραφίες. Όμως η ταινία πέρα απ' όλα τα άλλα συλλαμβάνει με τον τρόπο μοναδικό την ατμόσφαιρα ενός τόπου -της Οδησσού- μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή: όταν η επανάσταση συμβαίνει.
Δ.Μ.

Θωρηκτό Ποτέμκιν
Σκηνοθεσία: Sergei Eisenstein. Σενάριο: Sergei Eisenstein, Nina Agadjhanova. Φωτογραφία: Eduard Tisse. Σκηνογραφία: Vasili Rakhals. Κοστούμια: Vasili Rakhals. Μοντάζ: Sergei Eisenstein. Ηθοποιοί: Alexander Antonov, Vladimir Barsky, Grigory Alexandrov, Mikhail Gomorov, Alexander Lyoshin, Beatrice Vitoldi, I. Bobrov, Andrei Fait, Konstantin Feldman, Ναύτες του Κόκκινου Στρατού, Κάτοικοι της Οδησσού, Μέλη του Θιάσου Proletcult. Προέλευση: Σοβιετική Ένωση. Διάρκεια: 73'. Ασπρόμαυρη. 1926.