(Αταλάντη)
του Jean Vigo
l-atalante.jpg

Η Αταλάντη είναι το όνομα ενός ποταμόπλοιου που κάνει δρομολόγια στον Σηκουάνα. Ο ιδιοκτήτης του, ο Ζαν, γνωρίζεται, ερωτεύεται και τελικά παντρεύεται την Ζυλιέτ. Όταν η νεαρή και γοητευτική σύζυγος θα έρθει να μείνει στο πλοίο, θα διαταράξει την ηρεμία της ανδρικής παρέας που επικρατούσε μεταξύ του πληρώματος. Όμως η ηρωίδα γρήγορα θα βαρεθεί τη ζωή στο πλοίο και θα προσπαθήσει να βρει διέξοδο στη μονοτονία της καθημερινότητας. Μια περιστασιακή γνωριμία της θα διαταράξει τις ισορροπίες του γάμου και θα βυθίσει τον Ζαν στην απόγνωση.
Η μοναδική μεγάλου μήκους ταινία Jean Vigo (ο σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 28 ετών) είναι ένα από τα κρυφά αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, μια ταινία που παρ' όλα τα χρόνια της διατηρεί χωρίς ρυτίδες τη σαγήνη των εικόνων της. Σ' αυτήν, η ρεαλιστική απεικόνιση αποκτά απρόσμενα μια ποιητική διάσταση -ενώ η σχέση των δύο νεαρών πρωταγωνιστών, αποκαλύπτει τη σκοτεινή διάσταση που κρύβεται πίσω από τη λαμπερή ευτυχία του έρωτα.
Δ.Μ.

Αταλάντη (L' Atalante)
Σκηνοθεσία: Jean Vigo. Σενάριο: Jean Vigo, Blaise Cendrars, Albert Riera (βασισμένο σε μια ιστορία του R. de Guichen). Φωτογραφία: Boris Kaufman. Σκηνογραφία: Francis Jourdain. Κοστούμια: Francis Jourdain. Μοντάζ: Louis Chavance. Μουσική: Maurice Jaubert. Ηθοποιοί: Dita Parlo, Jean Daste, Michel Simon, Louis Lefebvre, Gilles Margaritis, Diligent Raya, Jacques Prevert. Παραγωγή: Jacques Louis-Nounez. Προέλευση: Γαλλία. Διάρκεια: 82 '. Ασπρόμαυρη. 1934.