(Ένα κορίτσι σε κάθε λιμάνι)
του Howard Hawks
a-girl-in-every-port.jpg

Κεντρικοί πρόσωπα είναι δύο ναύτες. Μετά απ' ένα καυγά για τα μάτια μιας γυναίκας γίνονται στενοί φίλοι. Μαζί θα ταξιδέψουν σ' όλο τον κόσμο, αναζητώντας την περιπέτεια και τις γυναίκες. Όμως η φιλία τους θα δοκιμαστεί όταν ο ένας από τους δύο αποφασίζει ότι πρέπει να παντρευτεί την Μαρί, μια Γαλλίδα τυχοδιώκτρια. Απογοητευμένος από την εξέλιξη αυτή ο δεύτερος θα επιχειρήσει να πείσει τον φίλο του ότι αυτή είναι μια λάθος κίνηση, ότι ο χαρακτήρας του δεν "κάνει" για την έγγαμή συμβίωση…
Η δραματική πλοκή χρησιμοποιεί ως πλαίσιο τον τρόπο ζωής των ναυτικών και το χώρο των λιμανιών. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εκτίθενται οι πάγιες έμμονες ιδέες του σκηνοθέτη της, του Howard Hawks (ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του κλασικού Χόλιγουντ): η σχέση μεταξύ ανδρών, το κλειστό σύμπαν της ανδρικής φιλίας, η εισβολή μιας γυναίκας σ' αυτόν τον κόσμο, "ανατρεπτική" γυναικεία σαγήνη. Οι ανδρικοί χαρακτήρες στις ταινίες του Hawks είναι συνήθως άνδρες που δεν έχουν ωριμάσει, που αρνούνται τις ευθύνες της ενηλικίωσης. Γι' αυτούς τους άνδρες, ο χώρος του λιμανιού, ο τρόπος ζωής του ναυτικού και τέλος η ανδρική φιλία είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. Η εμφάνιση όμως μια γυναίκας -και φυσικά ο έρωτας- αποδεικνύει ότι τίποτε δεν απρόσβλητο.
Δ.Μ.

Ένα κορίτσι σε κάθε λιμάνι (A Girl in Every Port)
Σκηνοθεσία: Howard Hawks. Σενάριο: James K. McGuinness, Seton Miller. Συγγραφέας μεσότιτλων: Malcolm Stuart Boylan. Φωτογραφία: Rudolph Berquist, Lewis William O'Connell. Σκηνογραφία: William S. Darling. Μοντάζ: Ralph Dixon. Ηθοποιοί: Victor McLaglen, Robert Armstrong, Louise Brooks, Maria Casajuana, Sally Rand, Leila Hyams, Natalie Joyce, Elena Jurado, Natalie Kingston, Caryl Lincoln, Myrna Loy, Dorothy Mathews, Francis McDonald, Gladys Brockwell, Phalba Morgan, William Demarest, Felix Valle, Greta Yoltz. Παραγωγή: Howard Hawks. Προέλευση: ΗΠΑ. Διάρκεια: 97'. Ασπρόμαυρη. 1928.