του Julien Duvivier
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_pepe-le-moko.jpg

Ο Πεπέ Λε Μόκο (στο ρόλο ο σταρ του γαλλικού σινεμά Jean Gabin) είναι ένας Γάλλος κακοποιός, που έχει βρει καταφύγιο στην Κάσμπα του Αλγερίου για να αποφύγει τη γαλλική δικαιοσύνη. Ενώ καταζητείται από τις αρχές, τα πράγματα γι αυτόν γίνονται επικίνδυνα όταν έρχεται στην πόλη η Γκάμπι, μια γοητευτική Παριζιάνα....
Μια ταινία ρομαντικού φαταλισμού, το Pépé le Moko είναι επίσης μια συναρπαστική απεικόνιση της αποικιοκρατίας ως ένα σύστημα παγίδων και προδοσιών. Ο Graham Greene ύμνησε την ταινία: «Δεν μπορώ να θυμηθώ (μια ταινία) που να πετυχαίνει  με τρόπο τόσο θαυμαστό να ανεβάσει το θρίλερ στο επίπεδο της ποίησης ». Ενώ ο Γάλλος θεωρητικός και κριτικός κινηματογράφου André Bazin παρατήρησε: «Με τον Gabin ... Ο θάνατος, στο τέλος, στο τέλος της περιπέτειας, περιμένει χωρίς αποτέλεσμα το ραντεβού του".
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Henri La Barthe/ Ανρί Λα Μπαρθ, ο οποίος συνέβαλε στο σενάριο με το ψευδώνυμο "Ντετέκτιβ Ασελμπί".
Η ταινία Πέπε λε Μόκο είναι μια ταινία υπόδειγμα του γαλλικού κινήματος του ποιητικού ρεαλισμού στη δεκαετία του '30, ενώ, θεωρείται από πολλούς ως ένας προπομπός των φιλμ νουάρ.

(δ.τ.)