του Florin Serban
whistle2.jpg

Μέσα στο πνεύμα του σύγχρονου ρουμανικού ρεύματος, που έχει δώσει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά δείγματα ρεαλιστικής κινηματογραφικής γραφής κινείται και η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Florin Serban.
Διασκευάζοντας -μαζί με τον παραγωγό του- το ομώνυμο θεατρικό έργο της Andreea Valean ο σκηνοθέτης μας μεταφέρει σε μία φυλακή ανηλίκων, όπου με την κάμερα συχνά στο χέρι κινηματογραφεί πραγματικούς τρόφιμους ενός αναμορφωτηρίου. Την ενέργεια και την παγιδευμένη σωματική τους δύναμη, τη δίψα για ζωή, τη λανθάνουσα επιθετικότητα. Ο φακός του όμως εστιάζει σε ένα νεαρό έγκλειστο.
Ύστερα από τετράχρονη κράτηση και πέντε μόλις μέρες πριν την αποφυλάκισή του ο ήρωας προβαίνει σε μία απεγνωσμένη ενέργεια. Η αγάπη του για τον μικρό του αδελφό, το μίσος για την απούσα μητέρα και το ενδιαφέρον του για μια κοπέλα θα τον ωθήσουν στην ανυπακοή, στην περιφρόνηση του νόμου, στη βίαιη εξέγερση. Κι αφού η επιλογή μέχρι το τέλος του δράματος θα είναι δική του, η βίαιη και εκδικητική του αντίδραση, όσο κι αν θυμίζει την ενστικτώδη συμπεριφορά πληγωμένου ζώου, είναι κατά βάθος απόλυτα συνειδητή. Αλλά μαζί και τραγική, αφού εμπεριέχει την έννοια της θυσίας.
whistle1.jpgΗ φυσικότητα των ερμηνειών, η δραματική κλιμάκωση και η αυθεντικότητα στην απόδοση της διπλής σύγκρουσης του δεκαοχτάχρονου με τη μητέρα του και με το αστυνομικό καθεστώς αποτελούν βασικές αρετές της ταινίας, η οποία κέρδισε την Αργυρή Αρκτο (Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής) καθώς και το βραβείο Alfred Bauer.

Ο Florin Serbian γεννήθηκε στην Ρέσιτσα της Ρουμανίας το 1975. Σπούδασε Φιλοσοφία, Ερμηνευτική και θεωρία Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Babes Bolyai της Κλουζ Ναπόκα στην Τρανσυλβανία, και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στην Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου (1998-2002). Το 2008, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το If I want to whistle, I whistle/ Αν θέλω να σφυρίξω, σφυράω είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου
[Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]