(Κληρονομιά)
του Per Fly
arven2.jpg
Η Κληρονομιά είναι η δεύτερη ταινία της «κοινωνικής» τριλογίας του Per Fly και επικεντρώνεται στην πλούσια άρχουσα τάξη.
Ο Κρίστοφερ, ένας από την τέταρτη γενιά ιδιοκτητών των μεταλλουργιών Borch Maller, αποφασίζει να εγκαταλείψει την οικογενειακή επιχείρηση και ανοίγει ένα εστιατόριο στη Στοκχόλμη, όπου ζει ευτυχισμένος με τη σύζυγό του Μαρία, μια Σουηδέζα ηθοποιό. Όταν ο πατέρας του αυτοκτονεί, η μητέρα του Κρίστοφερ τον πιέζει να γυρίσει σπίτι του και να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση. Αυτός συμφωνεί με κάποιο δισταγμό, προκαλώντας την έκπληξη της γυναίκας του αλλά και του γαμπρού του, που περίμενε να αναλάβει ο ίδιος. Για να σώσει την εταιρεία από χρεοκοπία, ο Κρίστοφερ αναγκάζεται να πάρει δραστικά βήματα, κάτι που τον φέρνει όμως σε σύγκρουση με τους συγγενείς και τη γυναίκα του. Και ενώ καταφέρνει να σώσει την εταιρία, η κληρονομιά του συνοδεύεται από ένα μεγάλο τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει ολόκληρο...
arven1.jpgΗ ταινία είναι μέρος μιας τριλογίας του δανού σκηνοθέτη Per Fly (Περ Φλι) που χαρακτηρίζεται τόσο από τον ίδιο όσο και από κριτικούς ως «κοινωνική»: αποτελείται από τις ταινίες Το παγκάκι, την Κληρονομιά και την Ανθρωποκτονία. Είναι ένα σχόλιο πάνω στη σύγχρονη κοινωνική κατάσταση, όπως αυτή βιώνεται από τους Ευρωπαίους πολίτες, η τριλογία εστιάζει στα διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό δείγμα πολιτικού κινηματογράφου.
Ο σκηνοθέτης σχολιάζει τον πολιτικό χαρακτήρα της ταινίας: "Σήμερα θεωρείται εκτός μόδας το να συζητάς για την πάλη των τάξεων. Φυσικά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές τάξεις στην κοινωνία. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι εκτός μόδας, όμως εγώ και ο παραγωγός μου είχαμε διαφορετική γνώμη".
Ο Philip French στην εφημερίδα The Observer χαρακτηρίζει «Ο Δανέζικος κινηματογράφος συναντά το Νονό και η μαφία αντικαθίσταται από ένα μεταλλουργείο...», ενώ Lesli Kamhi στη Village Voice περιγράφει ως εξής την ταινία «Μια μεγαλοπρεπής ταινία από τη Δανία που ξετυλίγεται με μια σεξπηρική αίσθηση του μοιραίου...»
Η ταινία έχει βραβευτεί με το Βραβείο Σεναρίου από το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

(πηγή δελτίο τύπου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)