του Lars Von Trier
boss1.jpg
Ο Lars Von Trier, σκηνοθέτης των ταινιών Δαμάζοντας τα Κύματα, Χορεύοντας στο Σκοτάδι, Dogville, επιστρέφει με μία μαύρη κωμωδία, μία σάτιρα της δυτικής κοινωνίας όπου οι πολυεθνικές εταιρείες-κολοσσοί εκμεταλλεύονται την αόρατη εξουσία τους εις βάρος των ανθρώπων που τις απαρτίζουν.
Η ταινία είναι μια κωμωδία σε μαύρους τόνους. Ο ιδιοκτήτης μίας διεθνούς φίρμας θέλει να την πουλήσει. Το πρόβλημα είναι ότι όταν ξεκίνησε, εφηύρε ένα ψεύτικο «αφεντικό» που όντας αόρατο έπαιρνε όλες τις δυσάρεστες και αντι-δημοφιλείς αποφάσεις χωρίς καμία αντίδραση. Τώρα όμως οι αγοραστές θέλουν να γνωρίσουν τον ανύπαρκτο αυτόν άνθρωπο. Έτσι ένας ξεπεσμένος ηθοποιός αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο του «Προέδρου» για να μην χαλάσει η συμφωνία.
Ο Lars Von Trier δηλώνει: «Ξέρετε μόλις έγινα 50 χρονών. Και όταν φθάνεις σ’ αυτή την ηλικία σκέφτεσαι τα πράγματα που δεν σου αρέσουν σχετικά με την κατάσταση σου και προσπαθείς να κάνεις κάτι γι’ αυτά. Έτσι μου κόλλησε η ιδέα ότι θα έπρεπε να έχω περισσότερο χρόνο για να προετοιμάζω και να γυρίζω τις ταινίες μου. Να μην χρειάζεται να είμαι αναγκασμένος να γυρίζω ταινίες , απλώς και μόνο επειδή η εταιρεία Zentropa χρειάζεται να έχει ταινίες σε παραγωγή. Στο τέλος όμως η ταινία The Boss Of It All γυρίστηκε σε πέντε εβδομάδες. Μ’ αρέσουν τα προβλήματα. Οι κανόνες και οι περιορισμοί είναι πρόκληση. Υπάρχουν για να σου δημιουργούν τα προβλήματα.
(Στην αρχή της αφήγησης λέω ότι η ταινία είναι μια «ακίνδυνη ταινία») Αισθάνθηκα ότι έπρεπε να το πω γιατί έχω δεχθεί κριτική ότι είμαι πολύ πολιτικός. Και ίσως και εγώ ο ίδιος να έχω ασκήσει κριτική στον εαυτό μου ότι είμαι «πολιτικά ορθός». Αυτή δεν είναι μια πολιτική ταινία και διασκέδασα κάνοντας την. Φυσικά οι καλές κωμωδίες δεν είναι ακίνδυνες».