του Thomas Clay
(Σημείωμα του σκηνοθέτη)
carmi1.jpg
Η μεγάλη στιγμή του Robert Carmichael ξεκινά με ένα πορτραίτο της κοινότητας, ένα κοινωνικό μικρόκοσμο από μετανάστες πρώτης γενιάς μέχρι διάσημους αριστοκράτες. Καθένας έχει το χώρο του και βασανίζεται από τα δικά του προβλήματα και επιθυμίες. Στο κέντρο αυτού του μικρόκοσμου ζουν οι τρεις νεαροί πρωταγωνιστές της ταινίας και κυρίως ο Robert Carmichael. Ο Robert, φαινομενικά ήσυχος και αδιάφορος, παρατηρεί και μαθαίνει διαρκώς.
Στη δεύτερη πράξη, εμφανίζεται ο Larry Hayd, ένας ανεξέλεγχτος καταλύτης που θα διαταράξει τη ζωή της κοινότητας. Αυτός ο άνδρας έχει τη δύναμη να προκαλέσει την καταστροφή και την αστάθεια.
Η τρίτη πράξη έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο, οι συνέπειες της αλχημείας και η τελική έκρηξη, είναι η επιβεβαίωση όλων αυτών που συνέβησαν νωρίτερα. Ό’τι παρακολουθούσαμε μέχρι τώρα ήταν οι εμπειρίες διάπλασης του νεαρού αγοριού, το οποίο τελικά δρα.
Ανεξάρτητα απ’ ο’τι φαίνεται, η πράξη του δεν είναι ούτε επαναστατική ούτε παραβατική, αντίθετα είναι η πιο αγνή έκφραση της κοινωνίας όπου ζει. Οι πράξεις του μιλάνε για μας, για την επιθυμία μας για επιτυχία, πλούτο, σεξ, δύναμη, για τον εγωισμό μας, για τη δολοφονική οικονομία μας, το ψεύτικο ενδιαφέρον μας, την απουσία νοήματος, την έλλειψη πίστης και προνοητικότητας για το τι έρχεται. Αυτή είναι η μεγάλη στιγμή του Robert Carmichael.

(πηγή σημείωσεις για την παραγωγή)