(Φρόϊλαϊν)
της Andrea Staka
fraulein1.jpg
Η 50χρονη Ruza ήρθε στην Ελβετία γεμάτη ελπίδες για μια καινούργια και καλύτερη ζωή. Σήμερα, μισό αιώνα αργότερα, είναι ιδιοκτήτρια μιας επιτυχημένης καντίνας στη Ζυρίχη. Η 60χρονη Mila, πολλά χρόνια υπάλληλος της Ruza, έχει ζήσει δεκαετίες στην Ελβετία με την οικογένειά της, εργαζόμενη σκληρά και προσπαθώντας να αποκτήσει ένα σπίτι στην Κροατία. Οι τακτοποιημένες ζωές τους αλλάζουν όταν εμφανίζεται η 22χρονη Ana από το Σαράγιεβο για να δουλέψει στην καντίνα. Αν και είναι καλή εργαζόμενη, αντιτάσσεται στους σκληρούς κανόνες της Ruza. Σιγά – σιγά όμως, μια φιλία γεννιέται ανάμεσά τους.
Η Andrea Staka δηλώνει σχετικά με την ταινία της: «Το Das Fraulein είναι μια προσωπική ταινία που σχετίζεται με τους δυο κόσμους μου. Μεγάλωσα στην Ελβετία αλλά η οικογένειά μου είναι από τη Βοσνία και την Κροατία. Η Ελβετία είναι το μέρος, όπου πέρασα μια όμορφη, ήσυχη, αν και μερικές φορές μοναχική, παιδική ηλικία. Η πρώην Γιουγκοσλαβία είναι η πατρίδα της οικογένειάς μου. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη δεκαετία του ΄90, η ζωή μου και των συγγενών μου άλλαξε. Έβλεπα να τους επηρεάζει ο πόλεμος και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να τους βοηθήσω.
fraulein2.jpgΗ ταινία παρακολουθεί τις ζωές τριών γυναικών που ζουν τώρα στην Ελβετία, αλλά προέρχονται από διαφορετικές περιοχές μιας χώρας που δεν υπάρχει πια. Ενώ η Ruza και η Mila ανήκουν στη γενιά που έφυγε από τη Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του ΄70 για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, η Ana ταξιδεύει διαρκώς στον κόσμο, αποφεύγοντας τις συνέπειες του πολέμου. Και οι τρεις τους όμως κουβαλούν έναν ανείπωτο πόνο. Η Ruza καταπιέζει τις Σέρβικες ρίζες της, η Mila κρατιέται απεγνωσμένα από το όνειρο της επιστροφής στην Κροατία και η Ana κρύβει την αρρώστια της με μια υπερβολική δίψα για ζωή. Με το Das Fraulein ήθελα να εξερευνήσω τη μετατόπιση στη σύγχρονη ζωή, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών και χωρών, είτε ως πρόσφυγες, ως ταξιδιώτες ή απλά ως άνθρωποι χωρίς ρίζες. Η Γιουγκοσλαβία και ο πόλεμος δεν είναι στο προσκήνιο της ταινίας, παρ’ όλ’ αυτά η ιστορία και οι συνέπειές του βρίσκονται στο επίκεντρο της ζωής και της ευαισθησίας αυτών των γυναικών».
Η ταινία Das Fraulein κέρδισε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη, το Βραβείο της Επιτροπής των Νέων και τις Ειδικές Μνείες C.I.C.A.E. και Don Quixote στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, καθώς και τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο.

(πηγή δελτίο τύπου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)