(Ιδιοκτησία)
του Joachim Lafosse
nuepro2.jpg
Μια γυναίκα μένει μόνη με τα δίδυμα παιδιά της σ’ ένα παλιό, ανακαινισμένο αγρόκτημα στο Βέλγιο. Αν κι έχουν χωρίσει καιρό πριν, εκείνη κι ο άντρας της εξακολουθούν να μαλώνουν μπροστά στα παιδιά τους, δύο νέους ενήλικες, ανίκανους να φροντίσουν τον εαυτό τους. Αβοήθητη, και σε μια προσπάθεια επιβίωσης, η μητέρα εγκαταλείπει το σπίτι. Κατά τη διάρκεια της απουσίας της, ένας αδελφοκτόνος πόλεμος ξεσπά…
Ο σκηνοθέτης Joachim Lafosse (Γιοακίμ Λαφός) δηλώνει σχετικά: "Με την Ιδιοκτησία (Nue-propriete) περιγράφεται η κατάρρευση μιας οικογένειας. Μόνο η αναφορά στην πιθανή πώληση του πατρικού αρκεί για να φέρει στην επιφάνεια την υποβόσκουσα βία στη σχέση της Πασκάλ με τα παιδιά της. Η ταινία μου είναι η ιστορία μιας έκρηξης σε κλειστό χώρο, όπου η βία είναι αποτέλεσμα ενός ημιτελούς διαζυγίου και όπου ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους δίδυμους αδερφούς είναι ο καθρέφτης του άλυτου ανταγωνισμού των γονιών. Η οικογένεια έχει γίνει πηγή έντασης και ακαμψίας όπου κάθε ένας καθορίζει και επιβάλλει τους δικούς του νόμους, και όλοι καταλήγουν να πάσχουν από έλλειψη αυτονομίας και ελευθερίας. Η Ιδιοκτησία είναι η ιστορία των ανθρώπων που είναι ανίκανοι να παραδεχτούν ότι θέλουν να φύγουν μακριά και στο τέλος βρίσκονται χαμένοι και παγιδευμένοι. Το φινάλε της ταινίας σηματοδοτεί το τέλος μιας ιστορίας και την αρχή μιας άλλης. Το γεγονός που παρουσιάζεται μπορεί να μην είναι συνηθισμένο αλλά αφορά τους θεατές αφού πιθανώς οι περισσότεροι θα έχουν νοιώσει την ανάγκη της φυγής.
nuepro1.jpgΓια μια σύντομη περίοδο βρέθηκα αντιμέτωπος με μία ανάλογη, με την ιστορία της ταινίας, κατάσταση μέσα στην οικογένειά μου. Αισθανόμουν ότι είχα μια δύναμη που στην πραγματικότητα δεν μου ανήκε. Η λογική της ζωής ανατράπηκε και έφτασα να γίνω εμπόδιο για τη μητέρα μου προκειμένου να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή της. Αυτό το γεγονός μου έδωσε την ιδέα του να γράψω μια ιστορία των δύο αδελφών που συμπεριφέρονται στη μητέρα τους λες και είναι οι γονείς της. Και αυτή βρίσκεται στην παράξενη θέση να πρέπει να ζητήσει την άδειά τους για να προχωρήσει στη ζωή της."
Το περιοδικό Variety σε μια κριτική του αναφέρει σχετικά: «Μια ενδελεχής οικογενειακή δραματική ταινία, η οποία επωφελείται από ένα ιδανικό ταίριασμα φόρμας και θέματος, η Nue Propriete είναι η καλύτερη ταινία ως τώρα του ανερχόμενου σκηνοθέτη Joachim Lafosse. Οι έντονες σχέσεις μιας οικογένειας κοντεύουν να εκραγούν σε συγκρατημένες σκηνές, οι οποίες δρουν ως οπτικές μεταφορές της αδράνειάς τους – το μόνο όριο που δεν καταργείται είναι εκείνο του κάδρου. Με ένα καθαρό και σφιχτό σενάριο, η ταινία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ψυχαναλυτές σε μαθήματα οικογενειακής θεραπείας».
Η ταινία Nue Propriete κέρδισε την Ειδική Μνεία Signis στο Φεστιβάλ Βενετίας 2006.

(πηγή δελτίο τύπου)