(Φύγε εσύ, μείνε εσύ)
του Claude Berri
berri2.jpg
O Claude Berri (Κλοντ Μπερί) επιστρέφει με μία ταινία που διερευνά το δύσβατο έδαφος των διαπροσωπικών σχέσεων με φόντο πάντα τις αγωνίες της ενήλικης ζωής.
Να φύγει κανείς ή να μείνει; Aυτό το δίλημμα αντιμετωπίζουν οι δύο ήρωες της ταινίας. Πενηντάρηδες και φίλοι από παλιά, ο Nτανιέλ και ο Aλέν, παντρεμένοι και οι δυο εδώ και μια δεκαετία, ερωτεύονται την ίδια περίοδο δυο νεώτερές τους γυναίκες. Aντιμετωπίζουν τις αμφιβολίες, τις ενοχές και τις τύψεις, μέχρι να πάρουν ο καθένας την απόφασή του. O ένας θα κάνει το βήμα να αφήσει τη σύζυγο και το γιο του, ο άλλος θα θυσιάσει την νέα του αγάπη στο βωμό της συζυγικής ασφάλειας. Aπογοήτευση και ελπίδα εναλλάσσονται με μεγάλη συχνότητα.
Η ταινία είναι διαθνισμένη με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, και επικεντρώνεται στην εσωτερική σύγκρουση που βιώνει κάποιος μέσα στην ερωτική σχέση όταν έρχεται η ώρα της διάλυσης.
berri1.jpgO Claude Berri δηλώνει σχετικά: "Tο «Φύγε εσύ, μείνε εσύ» είναι μια ταινία για στην προδοσία. Όταν πρόκειται για ρήξη, ο εσωτερικός πόνος είναι ο ίδιος είτε είσαι άντρας, είτε είσαι γυναίκα. Eίναι μια ταινία για το χρόνο που περνάει, για τη φθορά του ζευγαριού, για τη δυσκολία και την ενοχή που νιώθει κανείς όταν θέλει ν' αλλάξει τη ζωή του. Aλλά είναι ταυτόχρονα κι ένας ύμνος σε μια νέα συνάντηση που μπορεί να μας αναγεννήσει. Nα μείνεις; Nα φύγεις; Aπό τους δύο μου χαρακτήρες ο ένας θα μείνει και ο άλλος θα φύγει: είναι οι δυο πλευρές της ίδιας προσωπικότητας".
Στην κριτική του το περιοδικό Variety αναφέρει: "Η σκηνοθετική ματιά του πεπειραμένου και ευαίσθητου κινηματογραφιστή Κλοντ Μπερί, παρουσιάζει στο κοινό μια ειλικρινή και ρεαλιστική εκδοχή της ενήλικης συμπεριφοράς, η οποία είναι αναγνωρίσιμη από όλους μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης".
Ενώ η εφημερίδα Le Figaro σημειώνει: «Δύο σύζυγοι που παρασύρονται, δύο προδομένες γυναίκες, δύο νέες κοπέλες στην αναμονή και δύο επιλογές: αυτή του να μείνεις και αυτή του να φύγεις. Ο Κλοντ Μπερί κοιτάζει αυτήν την ερωτική εξίσωση και θυμάται, παρουσιάζοντας μας ένα κωμικό ειδύλλιο που μετατρέπεται σε δράμα".
Στην ταινία συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα του γαλλικού σινεμά: Emmanuelle Seigner, Charlotte Gainsbourg, Anouk Aimee, Daniel Auteuil, Nathalie Baye, Miou-Miou, Noemie Lvovsky μεταξύ άλλων.

(Πηγή: δελτίο τύπου)