(Ανθρωποκτονία)
του Per Fly
drabet2.jpg

Ένας 50χρονος καθηγητής μ' έντονο παρελθόν σε αριστερές οργανώσεις συλλαμβάνεται και ανακρίνεται από την αστυνομία. Ο Carstern καθηγητής κοινωνιολογίας στο λύκειο έχει σχέση με την Pil μια φοιτήτρια και πρώην μαθήτρια του. Η Pil συμμετέχει σε μια ακροαριστερή ομάδα ακτιβιστών. Κατά την διάρκεια μιας επίθεσης τους σε μια βιομηχανία όπλων, η Pil, οδηγώντας ένα ημιφορτηγό, θα σκοτώσει ένα αστυνομικό. Όταν τα μέλη της οργάνωσης που έχουν βρει καταφύγιο στο εξοχικό του Carsten συλληφθούν, θα αρνηθούν να αποκαλύψουν ποιος σκότωσε τον αστυνομικό. Η Pil βασίζεται από τύψεις και θέλει να ομολογήσει όμως ο Carsten την αποτρέπει.
Μέρος μια τριλογίας του σκηνοθέτη για την δανέζικη κοινωνία, η ταινία αυτή επικεντρώνεται στη μεσοαστική τάξη (οι άλλες δύο ταινίες αφορούν την εργατική και τη ανώτερη τάξη). Η δραματική πλοκή περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπο του πολιτικοποιημένου καθηγητή καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με γεγονότα που τον ξεπερνούν. Δύο είναι τα κίνητρα που τον ωθούν να δρα με τον τρόπο που βλέπουμε: το ένα είναι οι πολιτικές του απόψεις και το δεύτερο τα συναισθήματα του για την πρώην μαθήτρια του.
drabet1.jpgΟ σκηνοθέτης διατηρεί ένα ισορροπημένο τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων που εγείρονται στη αφήγηση. Ενδιαφέρεται εξίσου για την ψυχολογία της νεαρής γυναίκας και του εραστή της, αλλά εστιάζει ταυτόχρονα και στο πρόσωπο της συζύγου του θύματος που αδυνατεί να ξεπεράσει το πόνο του πένθους. Η πολιτική δράση και το ζήτημα της ένοπλης δράσης, η φύση του κακού, το δίκαιο και άδικο, ο φαύλος κύκλος της βίας, η ενοχή και οι τύψεις, η λύτρωση: αυτά είναι που εστιάζει ο σκηνοθέτης. Στο πρόσωπο του καθηγητή μπορούμε να αναγνωρίσουμε την τραγικότητα: είναι φυλακισμένος από τον ερωτικό του πόθο και τις πολιτικές του ιδέες, αγωνίζεται να υπερβεί τον ίδιο του εαυτό.

Δ.Μ.