(Μια Πορνογραφική Σχέση)
του Frederic Fonteyne
liaison1.jpg

Εκείνη (στον ρόλο η Nathalie Baye) θέλει να πραγματοποιήσει μια σεξουαλική της φαντασίωση. Βάζει μια μικρή αγγελία. Εκείνος (στον ρόλο ο Sergi Lopez) απαντάει. Δίνουν ραντεβού σε ένα καφέ. Λίγες λέξεις, χαμόγελα, αμηχανία που πείθει ότι μπορούν να συνεχίσουν. Συμφωνούν ότι ποτέ δεν πρόκειται να ανταλλάξουν κάποιο προσωπικό στοιχείο. Είναι ο Άντρας και η Γυναίκα. Συνεχίζουν στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Κάθε εβδομάδα, την ίδια μέρα, την ίδια ώρα. Και όταν αυτή κάποια στιγμή ζητά να κάνουν κανονικά έρωτα, οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν.
Ο σκηνοθέτης Frederic Fonteyne σημειώνει: "Ο σεναριογράφος Φιλίπ Μπλασμπάν μού μίλησε αρχικά για μια ιδέα που είχε για ένα μυθιστόρημα με τον τίτλο Μια Πορνογραφική Σχέση. Το θέμα μού τράβηξε το ενδιαφέρον και αμέσως εξέφρασα την επιθυμία να το κάνω ταινία. Πρόκειται για μια αληθινή ερωτική ιστορία. Ένας άνδρας και μια γυναίκα συναντιούνται για ένα συγκεκριμένο σκοπό, το σεξ, αλλά δεν αργούν να ερωτευτούν ο ένας τον άλλον.
liaison2.jpgΚάθε ιστορία αγάπης είναι ιδιαίτερη, μοναδική, πρωτότυπη... μία συνάντηση στο γραφείο, στο δρόμο, σε ένα πάρτι, μέσω κοινών φίλων.
Τί είναι αυτό που θα τους οδηγήσει να πούνε μια μέρα το ‘Σ’αγαπώ’; Και τί τους κάνει να χωρίσουν; Αυτό που μένει μετά από μία ιστορία αγάπης δεν είναι η αγάπη, αλλά η ανάμνηση της ιστορίας: πώς ξεκίνησε, τι συνέβη, τι θυμάται κανείς και τι έχει ξεχάσει.
Μου αρέσει πολύ αυτό το χαρακτηριστικό της ταινίας: δύο άνθρωποι μάς λένε όσα είναι διατεθειμένοι να αποκαλύψουν, μπροστά στην κάμερα.  Είναι μια ανάγκη που όλοι έχουμε: να εκφράσουμε τα αισθήματα και τον πόνο μας, να μιλήσουμε γι’αυτά, να τα μοιραστούμε και να τα ξαναζήσουμε.
Μου αρέσουν οι διαφορές, σημαντικές ή όχι, ανάμεσα στις δύο ιστορίες, του άνδρα και της γυναίκας. Επίσης, με ενδιαφέρουν πολύ οι μικρές σιωπές, τι υπάρχει ανάμεσα στα λόγια. Εστιάζω στα πρόσωπα, τα οποία μιλούν και ενθυμούνται.
Γι’αυτόν το λόγο, το ρομάντζο είναι πορνογραφικό. Ξεγυμνώνεται. Είναι αισχρό, επειδή είναι πολύ προσωπικό. Δεν είναι το σεξ, είναι τα λόγια. Για μένα, μια ερωτική ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος. Και το τέλος είναι αυτό που την κάνει άξια να ειπωθεί."