της Valeria Bruni Tedeschi
(οι δηλώσεις της σκηνοθέτιδας)
actrice1.jpg
Στην ταινία Οι Θεατρίνες (Actrices) πρωταγωνιστεί μια σαραντάχρονη γυναίκα, που ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι...κάτι έχει αλλάξει μέσα της. Σαν να κοιμόταν όλη της τη ζωή, να ζούσε σε ένα όνειρο αποφεύγοντας την πραγματικότητα. Γιατί η ζωή της έφτασε σε αυτό το σημείο. Στο βάθος, ούτε και η ίδια ξέρει. Μήπως φταίει ο θάνατος του πατέρα της; Ή του πρώτου της έρωτα; Η καταπιεστική μητέρα της; Ο χρόνος πέρασε και η ίδια δεν είχε ποτέ χρόνο.
Η επιλογή μιας ηρωίδας που είναι ηθοποιός βγήκε φυσικά. Μιλούσα με τη συνεργάτιδά μου Noemie Lvovsky (Νοέμι Λβόβσκι) και της έλεγα ένα περιστατικό από την επαγγελματική μου ζωή. Έπαιζα κάποτε το ρόλο της Νατάλια Πέτροβνα στο κείμενο του Turgenev (Τουργκένιεφ) “Ένας μήνας στην εξοχή”. Ο βοηθός σκηνοθέτης, με έδιωξε από τις πρόβες και αυτή η εμπειρία με είχε στιγματίσει. Το συζητήσαμε και μας φάνηκε μια πολύ καλή ιδέα για σενάριο.
“Οι Θεατρίνες” είναι μια σπουδή στον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας. Πορευόμαστε στη ζωή με όποιον τρόπο θεωρούμε εμείς σωστό, αναθεωρούμε, κάνουμε την αυτοκριτική μας, κάνουμε λάθη, τα αναγνωρίζουνε και κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι ο χρόνος έχει περάσει. Αυτή είναι η ζωή μας και δεν υπάρχει γυρισμός. Τί επιλογές είχαμε; Τί θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει αλλιώς;

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)