(Ο Αδελφός μου είναι Μοναχοπαίδι)
του Daniele Luchetti    
fratell1.jpg
O Άτσιο είναι ένας οξύθυμος, παθιασμένος νέος που μπλέκει σε καυγάδες με κάθε ευκαιρία. Ο αδελφός του ο Μανρίκο είναι όμορφος, χαρισματικός και αγαπητός από όλους. Είναι δύο τελείως διαφορετικές προσωπικότητες. Ζουν στην πόλη Λατίνα, πενήντα χιλιόμετρα από τη Ρώμη, την ταραγμένη περίοδο του μολυβιού.
Τα δύο αδέλφια, θα έρθουν αντιμέτωποι τόσο όσον αφορά τα πολιτικά τους φρονήματα όσο και για τις ερωτικές τους επιλογές. Ο ένας κομμουνιστής, ο άλλος φασίστας, θα αγαπήσουν την ίδια γυναίκα. Μήπως τελικά τους ενώνουν περισσότερα από όσα τους χωρίζουν;
fratell2.jpgΟ σκηνοθέτης της ταινίας Daniele Luchetti (Ντανιέλε Λουκέτι) δηλώνει σχετικά: «Όταν διάβασα το βιβλίο του Antonio Pennacchi (Πενακί) “Il Fasciocomunista”, συνειδητοποίησα ότι η ιστορία των δύο αδελφών, ήταν στην πραγματικότητα η ιστορία της Ιταλίας. Έξυπνοι νέοι που όμως πήραν το λάθος δρόμο, που υπάκουαν σε επιφανειακές διαταγές ενώ στην πραγματικότητα αυτό που ήθελαν ήταν ένας φίλος, ένας άνθρωπος να τους καταλάβει και να τους ακούσει.
Ήταν αυτή η ανθρώπινη πλευρά του βιβλίου, και όχι το κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο που με έκανε να αγαπήσω την ιστορία και να σκεφτώ να τη μεταφέρω στο σινεμά.
Το “Ο Αδελφός μου είναι Μοναχοπαίδι” (Mio fratello e figlio unico) δεν είναι μια πολιτική ταινία. Είναι μια ταινία για ανθρώπους με βαθιά πολιτική συνείδηση που αγαπούν, υποφέρουν και γελάνε.»

(πηγή δελτίο τύπου)