του Michael Winterbottom
genova2.jpg
Μετά το θάνατο της συζύγου του, ο Τζο μετακομίζει με τις δύο νεαρές κόρες του στην ιταλική πόλη της Γένοβας. Τα κορίτσια προσπαθούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή και να ξεπεράσουν την απώλεια της μητέρας τους. Η 16χρονη Κέλι εξερευνά τον σέξι και επικίνδυνο υπόκοσμο της μυστηριώδους πόλης. Στο μεταξύ η Μαίρη, η μικρότερη κόρη, βλέπει το φάντασμα της μητέρας της να περιφέρεται στους δρόμους της Γένοβας.
Ο σκηνοθέτης Michael Winterbottom δηλώνει για την ταινία: «Κάτι στη Γένοβα μου θύμιζε το μυθιστόρημα της Μαργκερίτ Ντιράς, Moderato Cantabile, το οποίο διαδραματίζεται σε ένα λιμάνι. Το διάβασα πριν λίγο καιρό, αλλά μου είχε μείνει στο μυαλό η εικόνα ενός γονιού που πάει το παιδί του σε μάθημα πιάνου. Έτσι, δανείστηκα την ιδέα. Έχω δύο κόρες και σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο να παρουσιάσω την ιστορία ενός πατέρα και δύο κοριτσιών.
genova1.jpgΗ Γένοβα είναι κατά κάποιο τρόπο δίδυμη πόλη της Βενετίας, η ατμόσφαιρα είναι παρόμοια με πολύ στενά δρομάκια. Είναι πολύ όμορφη, αλλά παράλληλα λίγο τρομακτική, και αυτό μου θύμισε την ταινία του Ρεγκ. Οπότε ήταν κι αυτό μια έμπνευση.
Μου άρεσε η ιδέα ο πατέρας να είναι διαφορετικής εθνικότητας από τα παιδιά του, γεγονός που εξυπηρετεί και την ιστορία μιας και, όντας Βρετανός στην Αμερική, θα ήταν φυσικό να θέλει να φύγει από την Αμερική και να επιστρέψει στην Ευρώπη μετά το θάνατο της συζύγου του. Σήμερα είναι ολοένα και πιο συχνό το φαινόμενο γονιών με διαφορετική εθνικότητα από τα παιδιά τους, όπου υπάρχει και ένα πολιτισμικό χάσμα, κάτι που ήθελα να αντικατοπτρίζεται και στην ταινία.»