του Steve Mc Queen
hunger1.jpg

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Bobby Sands ενός Ιρλανδού πολιτικού κρατουμένου μέλους του IRA που αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της Βόρειας Ιρλανδίας από τους Βρετανούς. Εμβληματική προσωπικότητα για το κίνημα, ο Bobby Sands ξεκίνησε μια απεργία πείνας με αίτημα την αναγνώριση των φυλακισμένων αγωνιστών του IRA ως πολιτικών κρατουμένων.
Κεντρικά πρόσωπα της ταινίας είναι ο Raymond Lohan ένας δεσμοφύλακας στις φυλακές Maze στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Davey Gillen ένας νεαρός κρατούμενος που μόλις έχει φθάσει στις φυλακές, ο Gerry Campell ένας παλιός κρατούμενος στις φυλακές στους οποίους το κελί μένει ο Davey. Και φυσικά ο Bobby Sands ηγετική μορφή των κρατουμένων. Ο Davey Gillen φθάνει στις φυλακές και αρνείται να φορέσει την στολή των φυλακισμένων: δεν θεωρεί τον εαυτό του κρατούμενο του κοινού ποινικού δικαίου. Συμμετέχει στις διαμαρτυρίες και αργότερα εκπαιδεύεται από το συγκρατούμενο του Gerry Campell σαν αγγελιοφόρος –σύνδεσμος του Bobby Sands με τον έξω κόσμο. Ο Bobby Sands αποφασίζει να ξεκινήσει απεργία πείνας με αίτημα την αναγνώριση του ως πολιτικού κρατουμένου. Οι απόπειρες της διοίκησης των φυλακών να καταστείλει τον αγώνα του καταλήγουν σε αποτυχία και ταραχές ξεσπούν στη φυλακή με αιματηρά αποτελέσματα.
hunger2.jpgΟ σκηνοθέτης της ταινίας Steve Mc Queen δηλώνει: «Ήθελα να δείξω το πώς πραγματικά ήταν το H-Block (η πτέρυγα των φυλακών) το 1981. Ήθελα να παρουσιάσω κάτι που δεν υπήρχε στα βιβλία και τα αρχεία: το συνηθισμένο και το εξαιρετικό της ζωής στη φυλακή. Η ταινία Hunger έχει για μένα σύγχρονες αναφορές. Το σώμα ως ένας τόπος όπου διεξάγεται η πολιτική διαπάλη είναι ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Είναι το τελικό στάδιο της απόγνωση: το δικό σου σώμα ως το τελευταίο απλό για διαμαρτυρία. Ο καθένας χρησιμοποιεί αυτό που’ χει –σωστό ή λάθος. Στην ταινία Hunger δεν υπάρχει απλοποιήσεις: ήρωες, μάρτυρες, ή θύματα. Η πρόθεση μου είναι να προκαλέσω συζητήσεις στους θεατές, να προκαλέσω μέσω της ταινίας την ηθική τους».