(Η Νύχτα των ηλιοτροπίων)
του Jorge Sanchez-Cabezudo
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
noches2.jpg
Η ταινία La noche de los girasoles (Η Νύχτα των ηλιοτροπίων) είναι ένα φιλμ νουάρ που διαδραματίζεται σε ένα ορεινό απομακρυσμένο χωριό. Στο κέντρο βρίσκονται οκτώ πρόσωπα και η αφήγηση παρακολουθεί τις αναπάντεχες αλλαγές που συμβαίνουν στις ζωές τους, αλλαγές που προκαλούνται λόγω ενός δραματικού συμβάντος.
Η ταινία είναι χωρισμένη σε έξι κεφάλαια: «Ο άντρας στην πανσιόν», «Οι σπηλαιολόγοι», «Ο άντρας στο δρόμο», «Oι ευσυνείδητες αρχές», «Άμος ο τρελός», και «Ο αλλιγάτορας». Κάθε κεφάλαιο αφηγείται την ιστορία από τη σκοπιά ενός ή δύο κύριων προσώπων, οι οποίοι παίζουν δευτερεύοντες ρόλους στα άλλα κεφάλαια. Με αυτόν το τρόπο, μαθαίνουμε για τις προσωπικές τους ιστορίες προτού εμπλακούν στην κύρια πλοκή και έχουμε μια καλύτερη κατανόηση της ιδιοσυγκρασίας και των κινήτρων τους. Καθώς η υπόθεση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, ένας -ένας οι ήρωες εγκλωβίζονται σταδιακά σε αδιέξοδες καταστάσεις. Όλοι τους είναι συνηθισμένοι χαρακτήρες που απρόσμενα βρίσκονται αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις και ένας από τους κύριους στόχους της ταινίας είναι το να εξερευνηθεί πώς οι άνθρωποι λειτουργούν υπό το βάρος μιας εξαιρετικά σύνθετης και δραματικής κατάστασης. Πώς οι περιστάσεις και οι προσωπικοί ψυχολογικοί και συναισθηματικοί μηχανισμοί τους εξηγούν τη συμπεριφορά τους και, προ πάντων, πώς δικαιολογούν τις πράξεις τους και το πώς συνεχίζουν στη ζωή τους.
noches1.jpgΗ ταινία δεν διαχωρίζει τους ήρωες σε καλούς ή κακούς. Απλά τους παρουσιάζει πολύ ανθρώπινους με σθένος, αδυναμίες και ιδιαιτερότητες. Μερικοί απ' αυτούς θεωρούν ότι είναι ιδιαίτεροι, με αυστηρές αρχές αλλά καταλήγουν να συγχωρούν σοβαρά παραπτώματα. Η ταινία περιγράφει ένα ορισμένο ηθικό κλίμα, μια ορισμένη κατάσταση πραγμάτων και δεν επιχειρεί να δώσει καμία απάντηση.
Επίσης στο κέντρο της προσοχής του σκηνοθέτη βρίσκονται η μοναξιά, η απομόνωση και η εγκατάλειψη αλλά και η δυστυχία που προκαλεί η λαχτάρα για μια νέα, διαφορετική ζωή. Η ταινία La noche de los girasoles εξετάζει το φαινόμενο της βίας. Το είδος εκείνο που προκύπτει από τα πιο βασικά ένστικτα ή προκαλείται από την ανικανότητα επικοινωνίας και της οπτικής των πραγμάτων από τη σκοπιά του άλλου. Γίνεται ένα γεγονός με πολύ δυσάρεστες, δραματικές συνέπειες που αλλάζουν για πάντα τις ζωές όλων των χαρακτήρων.

(πηγή δελτίο τύπου)