του Gyorgy Palfi
taxiderm.jpg
Η ταινία Taxidermia (Ταρίχευση) αφηγείται τρεις ιστορίες. Οι ήρωες σε κάθε μια απ’ αυτές έχουν τρεις διαφορετικές ηλικίες. Είναι τρεις άντρες. Ο παππούς, ο πατέρας, ο γιος. Ο ένας είναι βοηθός νοσοκόμου, ο άλλος μεγάλος αθλητής και ο τρίτος ειδήμων ταριχευτής ζώων. Ο ένας επιθυμεί την αγάπη, ο άλλος την επιτυχία και ο τρίτος την αθανασία.
Όπως στα μυθιστορήματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ή στα έργα του δημοφιλούς σύγχρονου Ούγγρου συγγραφέα Parti Nagy Lajos, ο σουρεαλισμός και τα ιστορικά γεγονότα μπλέκονται για να δημιουργήσουν ένα είδος «παραμυθένιου ρεαλισμού». Κι ενώ ο 20ος αιώνας οδεύει προς το τέλος του, γινόμαστε μάρτυρες της ιστορίας μέσα από την οπτική τριών γενιών μιας ουγγρικής οικογένειας.
Ο Gyorgy Palfi (Γκιόργκι Πάλφι) γεννήθηκε το 1974. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουδαπέστης. Η πρώτη του ταινία, Hukkle, απέσπασε το Βραβείο Φασμπίντερ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2003 και πολλά ακόμη βραβεία. Μοιράστηκε το Βραβείο σκηνοθεσίας στη 35η Ουγγρική Εβδομάδα Κινηματογράφου για το δικό του κομμάτι με τίτλο ShaMan vs. Ikarus, στο συλλογικό έργο A Bus Came….Έγραψε το σενάριο της ταινίας Tαρίχευση μαζί με τη γυναίκα του, Zsofia Ruttkay.
Η ταινία Taxidermia κέρδισε στα Ουγγρικά Κρατικά Βραβεία το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Β΄ Ανδρικού Ρόλου και το Βραβείο Ένωσης Κριτικών
Επιπλέον βραβεύτηκε με το βραβείο του Cottbus Film Festival of Young East European Cinema.

(πηγή δελτίο τύπου Φεστιβάλ Θεσσσαλονίκης)