(Μια Νύχτα Χριστουγέννων)
του Arnaud Desplechin
conte1.jpg

Ταινία χαρακτήρων απολύτως εναρμονισμένη με το -όχι και τόσο- εορταστικό πνεύμα των γιορτών των Χριστουγέννων, η ταινία αποδεικνύει τη σημαντική παρουσία ενός μάλλον παραγωρισμένου σύγχρονου γάλλου σκηνοθέτη του Arnaud Desplechin.
Ο Άμπελ και η Ζινιόν είχαν 2 παιδιά, τον Τζόζεφ και την Ελίζαμπεθ. Θύμα μιας σπάνιας δυσλειτουργίας εκ γενετής, η μόνη ελπίδα του Τζόζεφ ήταν μια μεταμόσχευση μυελού των οστών. Κι ενώ οι γονείς του και η Ελίζαμπεθ ήταν ασύμβατοι δότες, οι γονείς του συνέλαβαν ένα τρίτο παιδί με την ελπίδα να σώσουν τον γιο τους. Όμως ο μικρός Ανρί δεν μπόρεσε επίσης να βοηθήσει τον αδερφό του, με αποτέλεσμα ο Τζόζεφ να πεθάνει σε ηλικία 7 ετών. Μετά τη γέννηση του τέταρτου παιδιού τους, του Ίβαν, η οικογένεια Βιγιάρ άρχισε σταδιακά να ξεπερνά το θάνατο του πρωτότοκού τους.
Χρόνια μετά, η Ελίζαμπεθ είναι συγγραφέας θεατρικών έργων και ζει στο Παρίσι. Ο Ανρί, ύστερα από πολλές επιτυχημένες επιχειρηματικές συμφωνίες, καταλήγει τελικά στην πτώχευση, ενώ ο Ιβάν, έφηβος πλέον που βρίσκεται "στο χείλος της αβύσσου", έχει γίνει ο απόλυτα λογικός πατέρας δύο πολύ παράξενων παιδιών. Μια μοιραία μέρα, η Ελίζαμπεθ φτάνει στο σημείο να διώξει τον ανεύθυνο αδερφό της, Ανρί, μην γνωρίζοντας κανείς τι ακριβώς συνέβη και ο νεαρός εξαφανίστηκε. Μόνο ο ανιψιός της Ζινιόν, Σάιμον, που τον ανέλαβε η θεία του μετά το θάνατο των γονιών του, αγωνίζεται να διατηρήσει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους επαρχιώτες γονείς του, την ενάρετη αδερφή του και τους δυο αδερφούς του.
conte2.jpg
Η ταινία αρχίζει με την επανεμφάνιση της αρρώστιας που πήρε από τη ζωή τον Τζόζεφ: η Ζινιόν μαθαίνει ότι πάσχει από λευχαιμία και ότι η χημειοθεραπεία δεν θα αποδώσει. Μόνη της ελπίδα είναι να βρει έναν δότη μυελού ανάμεσα στα παιδιά της. Τα παιδιά και τα εγγόνια της έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Και ο Πολ, γιος της Ελίζαμπεθ, το μεγαλύτερο από τα εγγόνια της Ζινιόν και βασανισμένος έφηβος, κατακλύζεται από αγωνία.
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στο μεγάλο πατρικό σπίτι. Ακόμη και ο Ανρί δέχεται την πρόσκληση του Πολ και εμφανίζεται μαζί με την τελευταία του κατάκτηση, τη Φόνια. Ο σύζυγος της Ελίζαμπεθ, Κλοντ, θα εμφανιστεί αργότερα...
Ήρθε η ώρα για την τακτοποίηση των ανοικτών λογαριασμών. Όμως σιγά σιγά η θύελλα καταλαγιάζει...
Ο σκηνοθέτης δηλώνει: "Ήθελα να κάνω μια ταινία για τα Χριστούγεννα και έτσι ήρθα σ' έπαφη μ' αυτήν την ιστορία. Πως παίρνεις αυτήν την οικογένεια, αυτό το υλικό και απ' αυτά κάνεις μια καλή ταινία; Για μένα ήταν πολύ σημαντικό η ταινία να μην είναι γλυκιά. Ποιος ενδιαφέρεται να δει μια οικογένεια όπου όλα πηγαίνουν μια χαρά; Θα ήταν βαρετό! Την ίδια στιγμή, δεν θα μπορούσε να είναι πολύ τρομερή - αν η οικογένεια ήταν ήταν πάρα πολυ τρομερή τότε η ταινία δεν θα ήταν καλή. Δεν θα λειτουργούσε." Και συνεχίζει: "Επιπλέον υπάρχει και η επιρροή της A Midsummer Night's Dream του Ingmar Bergman. Είναι η ιδέα ότι αυτοί οι χαρακτήρες προσγειώνονται στο μέσω του εορτασμού και περνούν μαζί την νύχτα. Δεν είναι βέβαιοι αν είναι ξύπνιοι ή ονειρεύονται. Ερωτεόνται ο ένας τον άλλο, αλλάζουν κρεβάτια και το πρωί δεν είναι έχουν ακριβλη συνείδηση του τί ακριβώς συνέβη. Ήταν πραγματικότητα; Συνέβη στα αλήθεια ;"

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)