(Ελεγεία ενός έρωτα)
της Isabel Coixet
elegy1.jpg

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κεπές είναι ένας παθιασμένος κριτικός τέχνης και, παρά την ηλικία των 60 ετών, διαθέτει ακόμα την εκλεπτυσμένη γοητεία που παρασέρνει αμέτρητες νεαρές φοιτήτριες στο κρεβάτι του. Είναι διαζευγμένος χρόνια και απομακρυσμένος από το μοναχογιό του. Ο Ντέιβιντ δεν έχει δημιουργήσει ποτέ μια βαθιά σχέση με κάποιον, παρά μόνο με τον καλύτερό του φίλο. Όταν μια πανέμορφη πνευματώδης Αμερικανο-Κουβανέζα εμφανίζεται στην τάξη του, εκείνος τη βλέπει σαν άλλη μια κατάκτηση. Αυτό που δεν περιμένει είναι πως η γνωριμία αυτή θα γυρίσει τον κόσμο του ανάποδα και θα βιώσει συναισθήματα, την ύπαρξη των οποίων αγνοούσε.
Η σκηνοθέτις της ταινίας Isabel Coixet δηλώνει: "Είμαι σε μια φάση της ζωής μου που προσπαθώ να καταλάβω τους ανθρώπους. Και τους άντρες. Στην ταινία ο καθηγητής Ντέιβιντ Κεπές προσπαθεί να αποδράσει εστιάζοντας στο σεξ. Στο τέλος όμως, μέσα από το σεξ βρίσκει την αγάπη. Νομίζω πως αυτό είναι συγκινητικό. Εκείνη από την πλευρά της, νομίζω πως είναι η πιο δυνατή από τους δυο. Θέλει αυτά που θέλει και δεν ντρέπεται για αυτό."
elegy2.jpg
Ενώ αναφερόμενη στην συνεργασία της με τον Ben Kingsley συμπληρώνει: "έχει την πιο εκφραστική ματιά που έχω δει ποτέ. Θυμάμαι μια μέρα μια πολύ απλή σκηνή, όταν έβαζε λίγο κονιάκ και περπατούσε προς την Πενέλοπε με τα δυο ποτήρια στα χέρια. Τότε σκέφτηκα ότι αυτά είναι πεινασμένα μάτια… σαν να την έτρωγε με τα μάτια του. Μετά όταν ρώτησα και συζητήσαμε την σκηνή μου είπε: 'Κοίταζα τον θάνατό μου'!".

(Πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)