του Rachid Bouchareb
london1.jpg
Η ταινία του Rachid Bouchareb αφηγείται με απλό και ρεαλιστικό αλλά ταυτόχρονα συγκινητικό τρόπο τη συνάντηση δυο ανθρώπων, που ενώ προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς κόσμους, τους ενώνει μια κοινή ελπίδα.
Και οι δυο φτάνουν στο Λονδίνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Ιουλίου 2005 για να αναζητήσουν τα παιδιά τους, των οποίων τα ίχνη αγνοούνται. Εκείνη, χριστιανή Βρετανή επαρχιώτισσα. Εκείνος, μουσουλμάνος Αφρικανός, που ζει στη Γαλλία. Στην αναζήτηση αυτή η Elisabeth και ο Ousmane ακολουθούν παράλληλους δρόμους, ώσπου μια κοινή φωτογραφία των παιδιών τους θα τους φέρει κοντά. Το πολιτισμικό σοκ της ξενόφοβης Elisabeth από την πρώτη της επαφή της με τον ξένο αλλά και οι αρχικές της υποψίες θα υποχωρήσουν σταδιακά για να δώσουν τη θέση τους σε μια ζεστή ανταλλαγή βλεμμάτων, λέξεων, χειρονομιών. Συνοδοιπόροι σε μια δύσκολη περιπλάνηση θα ανακαλύψουν στην πορεία τα κοινά που τους συνδέουν. Αν και ο τρόπος προβολής των στοιχείων αυτών είναι ιδιαίτερα ευανάγνωστος, το ενδιαφέρον του θεατή δε μειώνεται χάρη κυρίως στη δύναμη των χαρακτήρων.
Η πληθωρική παρουσία της τρομαγμένης Elisabeth πλάι στην αξιοπρεπή, ήρεμη σχεδόν βιβλική μορφή του Ousmane αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζευγάρια του σύγχρονου κινηματογράφου. Η ταινία καθορίζεται από αυτά τα δυο πρόσωπα, αλλά κυρίως από τη λιτότητα των κινήσεων, τη λακωνικότητα και το βλέμμα του Αφρικανού ηθοποιού Sotigui Kouyate, ο οποίος κέρδισε την αργυρή άρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου 2009, για την ερμηνεία του.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου
[Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]