του Thomas Vinterberg
submar2.jpg
Το «Submarino» είναι ένα είδος βασανιστηρίου, ένας εικονικός πνιγμός που εμποδίζει το κεφάλι να βγει στην επιφάνεια. Οι ήρωες της ομώνυμης ταινίας είναι θύματα μιας ανάλογης βασανιστικής διαδικασίας, σταθερά επαναλαμβανόμενης. Φτώχεια, εγκληματική παραμέληση παιδιών, κακοποίηση, εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, εξαθλίωση. Και η απεγνωσμένη κατά διαστήματα προσπάθεια των ηρώων να ανεβούν στην επιφάνεια, να επιβιώσουν.
Η ταινία κινείται γύρω από τη σχέση δύο αδελφών, την τραυματική παιδική τους ηλικία, τη διαφορετική πορεία τους, την προσπάθεια προσέγγισης και τον οριστικό τους χωρισμό. Κι όλα αυτά μέσα σε μια θλιβερή Κοπεγχάγη που μας δείχνει την πιο σκοτεινή της πλευρά. Ερείπια ανθρώπων, σκληρών αλλά και ευάλωτων, που κουβαλάνε το παρελθόν σαν αναπόφευκτη μοίρα.
Μέσα από τον κυκεώνα των συμφορών που πλήττουν τους ήρωες του ο Vinterberg δεν αφήνει ούτε ένα παραθυράκι ανοιχτό, ούτε μια σχισμάδα ελπίδας. Και παρόλο που πρόθεσή του ήταν- βασισμένος στο μυθιστόρημα του Jonas Bengtsson- να μιλήσει για τη γονική ευθύνη, το φόβο και την ανασφάλεια των γονιών όσον αφορά την επάρκειά τους, καταλήγει στο να δώσει ένα καταθλιπτικό μελόδραμα, μονότονο και με προδιαγεγραμμένο τέλος.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου
[Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]


submar1.jpg
Βιογραφικό σκηνοθέτη
Το SUBMARINO είναι η έκτη μεγάλου μήκους ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ (Thomas Vinterberg).
Η Οικογενειακή Γιορτή (FESTEN) έκανε πρεμιέρα το 1998 στο Φεστιβάλ Καννών, όπου κέρδισε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Συνέχισε την επιτυχημένη φεστιβαλική της πορεία διεθνώς, αποσπώντας αμέτρητα βραβεία, και καθιστώντας την μία από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς.
Ακολούθησαν στην αγγλική γλώσσα Όλα για την αγάπη (IT’S ALL ABOUT LOVE) το 2003 με τους Σον Πεν, Κλαιρ Ντέινς και Γιοακίν Φοίνιξ και το 2005 το DEAR WENDY, με τους Μπιλ Πούλμαν, Κρις Όουεν και Τζέιμι Μπελ. Και οι δύο ταινίες παρουσιάστηκαν στο Sundance. Επέστρεψε στη μητρική του γλώσσα το 2007, με την κωμωδία WHEN A MAN COMES HOME.
Γεννημένος το 1969 στη Κοπεγχάγη, έκανε την πρώτη μικρού μήκους του όταν ήταν μόλις 16. Τρία χρόνια αργότερα, εισήχθη στη Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας, ως ο νεαρότερος μαθητής που φοίτησε ποτέ. Αποφοίτησε το 1993, αποσπώντας το καλύτερο βραβείο για την πτυχιακή του ταινία LAST ROUND.
Η μικρού μήκους THE BOY WHO WALKED BACKWARDS έγινε μεγάλη επιτυχία ανά τον κόσμο, αποσπώντας πολλά βραβεία κοινού. Έκανε το ντεμπούτο του στις μεγάλου μήκους με το THE BIGGEST HEROES το 1996. Έχει σκηνοθετήσει επίσης μουσικά βίντεο κλιπ για τους Metallica και τους Blur.
Ο Βίντερμπεργ τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο για το συνολικό του έργο στα Ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου το 2008, για το ρόλο ως ενός από τους ιδρυτές του Δόγματος το 1995.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)