του Bogdan George Apetri
perifer1.jpg

Το Periferic (Στις παρυφές) συνιστά μια καταγραφή της άγριας ζωής μιας νεαρής μητέρας, μια απεικόνιση της εξαχρείωσης της ανθρώπινης ύπαρξης στις περιφέρειες των κοινωνιών της ευμάρειας.
Η Ματίλντα έχει στη διάθεσή της μία μέρα. Είκοσι τέσσσερις ώρες μέσα στις οποίες πρέπει, αφού πάει με ειδική άδεια στην κηδεία της μητέρας της, να επιστρέψει στη φυλακή όπου εκτίει την ποινή της. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, η σκληροτράχηλη, αποφασισμένη Ματίλντα συναντά και ζητά μια χάρη από τον αδελφό και την απρόθυμη κουνιάδα της, και όταν εκείνοι αρνιούνται να τη βοηθήσουν, στρέφεται στον πρώην φίλο και προαγωγό της. Οι σκοποί της Ματίλντα δεν είναι ποτέ ξεκάθαροι, αλλά τα βήματά της είναι σίγουρα (όπως και η γεμάτη αυτοπεποίθηση ερμηνεία της Άνα Ουλάρου στον πρωταγωνιστικό ρόλο), σ’ αυτήν την ιστορία αναζήτησης μιας νέας ζωής, που ορίζεται από γρήγορες κι αμετάκλητες αποφάσεις.

perifer2.jpg

Μια αληθινή ιστορία ενέπνευσε τον Μπογκντάν Tζόρτζε Απέτρι  (Bogdan George Apetri) να κάνει τη ταινία του . Πριν γίνει σκηνοθέτης, ο Απέτρι εργάζονταν ως δικηγόρος και έζησε από κοντά μια παρόμοια ιστορία με αυτή της πρωταγωνίστριας Ματίλντα, μιας γυναίκας η οποία παίρνει ειδική άδεια από τις φυλακές για να πάει στην κηδεία της μητέρας της, αλλά με αφορμή αυτό προσπαθεί να βρει μια νέα ζωή. «Το σενάριο είχε γραφτεί αρχικά από άλλο άτομο, ωστόσο έκανα αλλαγές σε αυτό, και τελικά στην οθόνη μεταφέρθηκε το περιστατικό που είχα ζήσει εγώ, σε σχέση με εκείνη τη γυναίκα».
Ο Μπογκντάν Τζόρτζε Απέτρι  γεννήθηκε στην πόλη Πιάτρα Νεάμτ της Ρουμανίας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο στη Ρουμανία και στη συνέχεια σπούδασε Σκηνοθεσία και Διεύθυνση Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες όπως το A Very Small Trilogy of Loneliness (2006) και το Last Day of December (2008). Το Periferic (Στις παρυφές ) είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

(πηγή δελτίο τύπου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)