docufest1.jpg

Η Γιουγκοσλαβία από τις αρχές της δεκαετίας του 90 μέχρι σήμερα βρέθηκε στην δίνη του εμφυλίου πολέμου και της εθνικιστικής παράκρουσης. Τα τελευταία γεγονότα στο Κόσοβο, αλλά κια η πολιτική αλλαγή στο Βελιγράδι δείχνουν ότι τα πράγματα δεν έχουν ακόμα τελείωσει. Στο ειδικό αφιέρωμα προβάλλονται 12 ντοκιμαντέρ που καλύπτουν την περίοδο από την εποχή του εμφυλίου πολέμου έως και τις πρόσφατες εξελίξεις. Οι ταινίες παρουσιάζουν την τραγική πραγματικότητα μιας χώρας που την τελευταία δεκαετία δοκιμάζεται συνεχώς από έναν αδυσώπητο πόλεμο και τις συνέπειές του.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ / THE RIVER OF JANUARY Radivoje Andric
Μια μικρού μήκους ταινία, μονταρισμένη σαν βιντεοκλίπ και βασισμένη στους ήχους κρουστών, παντός είδους, που συνόδευαν τις διαδηλώσεις του κόσμου στο Βελιγράδι, το 1996-97.

ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΑΣ; / ARE THEY BOMBING AT YOUR PLACE? Radivoje Andric
Μια παρέα ανθρώπων πέρασε τον πόλεμο μέσα σ' ένα σπίτι του Βελιγραδίου. Στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών, εκείνοι γύρισαν ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τους εαυτούς τους και τους φίλους τους. Το Μάρτιο του 1999, η Γιουγκοσλαβία βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση. Στη συνέχεια ήρθαν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί. Οι Αρχές έκαναν έφοδο στον ραδιοφωνικό σταθμό Β92 και όλος ο εξοπλισμός κατασχέθηκε. Επιβλήθηκε μια φιλοκυβερνητική διεύθυνση, ωστόσο κανείς από τους 170 υπαλλήλους του σταθμού δεν δέχθηκε να εργαστεί κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το να κινηματογραφεί κανείς στο δρόμο απαγορευόταν. Η ταινία αυτή έγινε από συνεργείο του Β92, του σταθμού που δεν έπρεπε να υπάρχει.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ / ΑΝΑΤΟΜΥ OF PAIN Janko Baljak
Το Μάρτιο του περασμένου χρόνου, ο πόλεμος ήρθε για τα καλά στη Σερβία. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε μικρές και μεγάλες πόλεις, ενώ στόχος του υπήρξε, επίσης, το κτίριο της Σερβικής Ραδιοτηλεόρασης. Για μια ολόκληρη δεκαετία, οι ενημερωτικές εκπομπές του οργανισμού αυτού ήταν ένα τερατώδες προπαγανδιστικό όπλο, που, στα χέρια του σερβικού καθεστώτος, σκόρπιζε το μίσος και την ξενοφοβία σ' όλη τη χώρα. Ωστόσο, δεν υπήρξαν δημοσιογράφοι ανάμεσα στους δεκαέξι νεκρούς εκείνης της φοβερής νύχτας. Η ανεύθυνη και εγκληματικά αδιάφορη σερβική κυβέρνηση είχε αφήσει στο κτίριο το τεχνικό προσωπικό ως ανθρώπινη ασπίδα. Έξι μήνες μετά την τραγωδία, μόνον οι οικογένειές τους θυμούνται τα θύματα και μερικοί από τους συναδέλφους τους, που κινδυνεύουν να χάσουν κι αυτοί τη θέση τους στην RTS.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ / THE WAR IS OVER Ivan Markov
Η ταινία αποτελείται από τρεις ιστορίες με θέμα τη μοίρα σέρβων προσφύγων, τις προσδοκίες, τις ελπίδες τους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν. Η πρώτη ιστορία εκτυλίσσεται στην Κροατία, η δεύτερη στη Βοσνία και η τρίτη στη Σερβία. Παρότι η ταινία γυρίστηκε πριν από τρία χρόνια, ουσιαστικά τίποτε δεν έχει αλλάξει στη ζωή αυτών των ανθρώπων.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ / COMPETITION Ivan Markov
Μια ταινία με θέμα τρομπετίστες που συναγωνίζονται για το πρωτο βραβείο σ' ένα μουσικό φεστιβάλ. Ακολουθούμε την κάμερα στα παρασκήνια, από την τοπική καντίνα ως τους κοιτώνες των διαγωνιζομένων και τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν για τους κριτές. Το πρώτο βραβείο είναι σημαντικό, μια που εξασφαλίζει φήμη και χρήματα και περαιτέρω εμφανίσεις. Οι τρομπετίστες αμφισβητούν τις αποφάσεις και την ακεραιότητα της κριτκής επιτροπής, και συζητούν μεταξύ τους συνέχεια γι' αυτό το θέμα.

ΤΡΕΛΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ / BELGRADE FOLLIES Goran Markovic
Η ταινία έχει αποτυπώσει εικόνες από τους τέσσερις μήνες των διαδηλώσεων, που οργάνωσαν οι φοιτητές και οι πολίτες του Βελιγραδίου κατά της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, μετά τις νοθευμένες εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1996. Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, ενωμένοι στον αγώνα για τη δημοκρατία. Παρακολουθούμε εικόνες από τη δουλειά που γίνεται στο ραδιοφωνικό σταθμό Β92, το μόνο ανεξάρτητο ΜΜΕ της Σερβίας? τις αντιδιαδηλώσεις των οπαδών του Μιλόσεβιτς? τους φοιτητές που έμειναν περικυκλωμένοι από την αστυνομία για οκτώ μέρες, χωρίς να υποχωρήσουν, σ' έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Βελιγραδίου? τη βία της εξουσίας εναντίον των διαδηλωτών? το Βελιγράδι που έχει τρελαθεί.

ΚΡΥΦΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ / RESISTANCE FROM THE SHADE Goran Markovic
Μερικές εβδομάδες μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του Μαΐου του 1999, αυθόρμητες διαδηλώσεις ξέσπασαν σ' ολόκληρη τη Σερβία. Οι διαδηλώσεις αυτές σύντομα εξελίχθηκαν σε πραγματική εξέγερση. Κανένας από τους ηγέτες αυτών των αντιστασιακών κινημάτων δεν ανήκε σε πολιτική οργάνωση. Ανώνυμοι, απλοί άνθρωποι είχαν ξεπεράσει το φόβο τους και πάλευαν, παρά την καταπίεση που δέχονταν, ενάντια στη δικτατορία του Μιλόσεβιτς.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ / SECOND CIRCLE Goran Radovanovic
Τρεις ιστορίες από τη ζωή των Ρομά. 1η ιστορία: χωρίς τουαλέτα 2η ιστορία: με τουαλέτα 3η ιστορία: η τουαλέτα πρόκειται να χτιστεί.

ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΤΕΛΟ / MODEL HOUSE Goran Radovanovic
Μια πρόσφυγας θέλει να ξαναγίνει αυτό που ήταν κάποτε: μια συνηθισμένη γυναίκα με το δικό της σπίτι.

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ (ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ) MY COUNTRY (FOR INTERNAL USE ONLY) Goran Radovanovic
Σερβία 1999: φοβερή φτώχεια, διαφθορά, απολυταρχία, προβλήματα μεταξύ εθνοτήτων, νατοϊκές επιθέσεις, χειραγώγηση του πληθυσμού μέσω των ΜΜΕ, που ελέγχονται από το κράτος, και δίψα για δημοκρατία...

(πηγή δελτίο τύπου 3ου Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 2001)