(Λίλια για πάντα)
του Lukas Moodyson
lilya41.jpg
Ένα πορτραίτο μιας δύσκολης εφηβείας. επιχειρεί να σχεδιάσει ο Σουηδός Lukas Moodyson στην ταινία Lilya 4-Ever (Λίλια για πάντα). Στην τρίτη του ταινία επιλέγει ένα πιο σκοτεινό τόνο -σε σχέση με τις δύο προηγούμενες- επικεντρώνοντας πάντα την προσοχή του στην νεαρή ηρωίδα, τα όνειρα και τις αγωνίες της. Οι απρόοπτες διαδρομές της ζωής και η κατάρευση του οικογενειακού περιβάλλοντος θα την οδηγήσουν σε ένα τραγικό αδιέξοδο...
Η 16χρονη Λίλια ζει σ' ένα υποβαθμισμένο προάστιο κάπου στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Η μητέρα της έχει πάει να ζήσει στην Αμερική με το φίλο της, και η Λίλια περιμένει πότε θα της πουν να πάει κι εκείνη. Η μητέρα της, όμως, δεν της στέλνει ούτε γράμμα ούτε χρήματα, κι ύστερα από λίγο η Λίλια συνειδητοποιεί ότι έχει εγκαταλειφθεί. Μετακομίζει σ' ένα μικρό, ερειπωμένο διαμέρισμα χωρίς ρεύμα ή θέρμανση. Καταρρακωμένη και απένταρη, η Λίλια δεν ελπίζει πια σε τίποτα. Ο μόνος της φίλος είναι ο 11χρονος Βολόντια που κοιμάται καμιά φορά στον καναπέ της. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν, όταν η Λίλια ερωτεύεται τον Αντρέι. Εκείνος της λεει να τον ακολουθήσει στη Σουηδία και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Ο μικρός Βολόντια ζηλεύει και βλέπει τον Αντρέι με καχυποψία, αλλά η Λίλια ετοιμάζει τα πράγματά της. Ξαφνικά, βρίσκεται καθισμένη σ' ένα αεροπλάνο με προορισμό τη Σουηδία, χωρίς να ξέρει τι θα γίνει στη συνέχεια. Η πορνεία είναι το μέλλον που της επιφυλλάσεται...
lilya42.jpgΟ Lukas Moodyson δηλώνει για την ταινία στο Πρώτο Πλάνο (τ. 114): "Για μένα η σκηνοθεσία είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Σκέφτομαι την κάθε ταινία σαν ένα έργο το οποίο με απασχολεί πλήρως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν έχω συνειδητοποιήσει αν έχω κάνει μεγάλη αλλαγή στη μέχρι τώρα δουλειά μου ή όχι. Βλέπω την ταινία σαν μια πολύ τίμια αναπαράσταση κοματιών της ζωής.
Με ενδιαφέρει να στέκομαι ειλικρινής απέναντι σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα. Tέτοια πράγματα συμβαίνουν στην Iταλία, τη Σουηδία, την Eλλάδα και ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων. Δηλαδή, ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας στα όσα στραβά συμβαίνουν γύρω μας και έμμεσα προκαλούνται από εμάς τους ίδιους, αποθέματα χαράς κι ελπίδας εξακολουθούν να υπάρχουν.
Zούμε σε μια εποχή όπου μπορεί κάποιος να αγοράσει τα πάντα. Mπορείς να αγοράσεις τους ανθρώπους, τη δυνατότητα εργασίας τους ή ακόμη και τα σπλάχνα τους. H ταινία μου ασχολείται με αυτό τον κόσμο. Δεν κατηγορώ τις φτωχές χώρες αλλά τις ευκατάστατες που εκμεταλλεύονται τους φτωχούς".
Ο Lukas Moodyson γεννήθηκε το 1969 στην Σουηδία. Σπούδασε στο Dramatiska Institutet. Έχει ασχοληθεί με την ποίηση: 17 χρονών κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική συλλογή του. Επίσης είναι ενεργό μέλος διάφορων πολιτικών κινήσεων (συμμετέχει σε ομάδα υποστήριξης του αγώνα των Παλαιστινίων). Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Fucking Amal, ήταν υποψήφια της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας για το 1999. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει τις ταινίες Fucking Amal (1999), Tillsammans (2000), Lilya 4-Ever (2002)