(Η Μηχανή της Χαράς)
της Tanya Wexler
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
hyster2.jpg
Stephen Dyer, σεναριογράφος
Η πορεία του  Mortimer (τον υποδύεται ο Hugh Dancy) αφορά ουσιαστικά σε έναν άντρα που πιστεύει στην μοντέρνα επιστήμη, που θέλει να αλλάξει την ιατρική, αλλά που τα χάνει όλα αυτά όταν αρχίζει τις θεραπείες στις υστερικές γυναίκες. Τα χάνει μέχρι που συναντά την απίθανη Charlotte Dalrymple (την υποδύεται η Maggie Gyllenhaal).
(...) Η Emily (την υποδύεται η Felicity Jones) είναι φυσικά η ενσάρκωση του  βικτωριανού ιδεώδους, είναι υπάκουη, εξαιρετικά καλοβαλμένη κι έχει καλούς τρόπους. H Charlotte, από την άλλη, είναι μια φλογερή μαχήτρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ αξιοποιεί τα χρήματα του πατέρα της για να βοηθήσει τις φτωχές γυναίκες. Είναι μια δύσκολη απόφαση για τον Mortimer.

Jonah Lisa Dyer, σεναριογράφος 
Μας άρεσε πολύ η ιδέα ότι ο Mortimer έχει όραμα, ότι είναι μπροστά για την εποχή του κι ότι αισθάνεται ότι η κοινωνία τον κρατάει πίσω. Ήταν μια πολύ πλούσια εποχή σε ό,τι αφορά την πρόοδο των ανθρώπων και τις  εφευρέσεις  – οι ηλεκτρικές συσκευές, η μοντέρνα ιατρική, τα δικαιώματα γυναικών, όλα ήταν στη γέννηση τους. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που γκρέμισαν τους φραγμούς κι αυτό το ρίσκο ήταν πολύ ενδιαφέρον για μας.
hyster1.jpgΜου άρεσε η δημιουργία της Charlotte, κυρίως γιατί είναι ένας τόσο μοντέρνος χαρακτήρας. Έχει αληθινή πίστη, ταρακουνάει τον Mortimer και του θυμίζει ότι κι εκείνος πίστευε παλιά σε πράγματα. Τον αναστατώνει πραγματικά κι όλοι τους οι καβγάδες και τα πειράγματα πυροδοτούν τη φλόγα. Είναι μια εξαντλητική, αστεία σχέση, αλλά παράλληλα είναι μια πραγματική ιστορία αγάπης, γιατί στο τέλος ο Mortimer ανακαλύπτει ότι είναι όντως διατεθειμένος να θυσιάσει την ασφαλή, τέλεια ζωή του με τη Charlotte.

Tanya Wexler, σκηνοθέτις
Ήξερα ότι το φιλμ έπρεπε να παίξει με τις συμβάσεις μιας κλασικής ταινίας, αλλά και να τις αλλάξει. Χρειαζόμασταν το πνεύμα των ρομαντικών κομεντί του 30 και του 40 με την Katharine Hepburn και τον Cary Grant, το πήγαινελα των πειραγμάτων και το χτίσιμο της χημείας… Χρειαζόμασταν το υπέροχο design των κομψών Merchant Ivory δραματικών ταινιών εποχής και τον ρυθμό μιας μοντέρνας κωμωδίας. Ο πυρήνας της ιστορίας για μένα είναι ένας νέος πρωτοπόρος γιατρός του οποίου ο κόσμος αναποδογυρίζεται από μια γυναίκα που τον τσιγκλάει και τον προκαλεί συνεχώς.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)