του Michael Radford
postino.jpg

"Η ποίηση δεν ανήκει σε αυτούς που τη γράφουν, αλλά σε αυτούς που την έχουν ανάγκη"

Ο Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούντα (στον ρόλο ο Philippe Noiret) βρίσκεται εξόριστος σ’ ένα νησί της νότιου Ιταλίας. Εκεί θα συναντηθεί μ’ ένα νεαρό και αγράμματο ταχυδρόμο και θα γίνει ο δάσκαλός του. Η παρουσία του ποιητή και η ποίηση του θα αποδειχθούν καταλύτες για την ζωή του νεαρού ταχυδρόμου: θα ανακαλύψει ένα καινούριο γοητευτικό κόσμο, τον κόσμο του έρωτα και της ποίησης...
Η αφήγηση είναι συγκινησιακά φορτισμένη, πέραν των άλλων και για εξω-κινηματογραφικούς παράγοντες: ο Μάσιμο Τροΐζι/ Massimo Troisi πέθανε μόλις ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας.
Όλη η γοητεία της ταινίας συμπυκνώνεται στην συνάντηση -σύγκρουση του διανοούμενου-ποιητή και του χωρίς μόρφωση, ερωτευμένου ταχυδρόμου. Η αφήγηση αποφεύγει τις παγίδες του ευτελούς συναισθηματισμού, καθώς ο κεντρικός πυρήνας της δραματικής πλοκής συγκροτείται από τη σύνθεση δύο κόσμων: του έρωτα (που αντιπρόσωπεύειο νεαρός ταχυδρόμος) και της ποίησης (αντιπροσωπεύει ο διανοούμενος ποιητής).
Ο Μάσιμο Τροΐζι αποδίδει με ακρίβεια και συγκίνηση, την ευαισθησία και την αθωότητα του ταχυδρόμου. Ενώ στο ρόλο της αγαπημένης του συναντούμε τη σαγηνευτική Maria Grazia Cucinotta.
Η μουσική του Λούις Ενρίκε Μπακαλόφ/ Luis Enríquez Bacalov,  βραβεύτηκε με Όσκαρ.

Δ.Μ.