του James Marsh
shadowda.jpg

Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, που διαδραματίζεται με φόντο τον άγριο πόλεμο που διεξαγόταν στη Βόρεια Ιρλανδία, τη δεκαετία του 70.
Η Colette McVeigh (στον ρόλο η Andrea Riseborough), είναι μια μητέρα μόνη, που ζει στο Μπέλφαστ με τη μητέρα και τα αδέρφια της, σκληροπυρηνικά μέλη του IRA. Όταν θα συλληφθεί για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο Λονδίνο, ένας αξιωματικός της MI5 (τον υποδύεται ο Clive Owen), θα της δώσει μια επιλογή: να χάσει τα πάντα και να καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκιση, ή να λειτουργήσει ως κατάσκοπος για εκείνους. Με τη ζωή του γιου της στα χέρια της, επιλέγει να επιστρέψει στην οικογένεια της, αλλά θα δημιουργήσει υποψίες, όταν μια μυστική επιχείρηση του αδερφού της θα πέσει σε ενέδρα, και θα βάλει την ίδια και όλη την οικογένεια της σε εξαιρετικό κίνδυνο.
Ο σεναριογράφος της ταινίας και συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο βασίζεται η ταινία, Tom Bradby δηλώνει: "Το βιβλίο για μένα ήταν μια ευκαιρία να ενημερώσω το κοινό για όλες τις οπτικές του θέματος, που δε μπορούσαν να χωρέσουν στο βραδινό δελτίο ειδήσεων. Έφτιαξα την ιστορία με σκοπό να δείξω τι συνέβαινε πραγματικά και την αληθινή ένταση που βρισκόταν η καρδιά της κατάστασης. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μένα στην ιστορία ήταν η σχέση του αξιωματικού και της κατασκόπου- εκείνος προσπαθεί απεγνωσμένα να την κρατήσει ζωντανή, κι εκείνη δε θα σταματήσει πουθενά για να κρατήσει ζωντανό το γιο της. Σε κάποιο σημείο, ο ένας για τον άλλον είναι το μόνο σημείο που τους συνδέει με την πραγματικότητα. Θεώρησα ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα για να στηρίξει ένα μυθιστόρημα, κι έπειτα μια ταινία».

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)