του Lars von Trier
trier1.jpg

Ο έρωτας της Μπές για τον άνδρα της είναι απόλυτος και χωρίς όρια. Όταν αυτός θα μείνει παράλυτος μετά απ’ ένα ατύχημα, η Μπές αδυνατεί να διαχειριστεί συναισθηματικά το γεγονός. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πιο σκληρή πλευρά της πραγματικότητας, όταν αποφασίσει να προσφέρει στον αγαπημένο της την λύτρωση και την σωτηρία. Μόνη της διέξοδος η πίστη της στον Θεό, μόνη της σωτηρία η δύναμη της αγάπης…
Ακολουθώντας μια ρεαλιστική αντιμετώπιση του θέματος του, ο σκηνοθέτης αναδεικνύει τη μεταφυσική του έρωτα, τις άγνωστες δυνάμεις της πίστης και της αγάπης. Παράλληλα η ταινία μπορεί να θεωρηθεί ως μια σπουδή πάνω στην μυστηριακή φύση της γυναίκας, στον τρόπο που η γυναικεία φύση βιώνει τον έρωτα. Τόσο ο χαρακτήρας της Μπές (Εμιλι Γουάτσον/ Emily Watson) όσο και η μεταφυσική διάσταση του μύθου έχει την καταγωγή της στις ταινίες-γυναικεία πορτραίτα ενός διάσημου, αλλά ξεχασμένου σήμερα, Δανού σκηνοθέτη: του Κάρλ Ντράγιερ/ Carl Dreyer.
Βραβευμένη με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του φεστιβάλ Κανών, η ταινία Breaking the Waves/ Δαμάζοντας τα Κύματα του Δανού Λαρς Φον Τρίερ/ Lars von Trier δικαιώνει τόσο το παρελθόν του -Στοιχείο του εγκλήματος/ The Element of Crime (1984), Epidemic (1987), Europa (1991)- όσο και τη φήμη του σκηνοθέτη. Πολυδιάστατη στις σημασίες της, η ταινία διακρίνεται και για την εικαστική τελειότητα της εικόνας της: ο διευθυντής φωτογραφίας του Wim Wenders Ρόμπι Μίλλερ/ Robby Müller υπογράφει την φωτογραφία. Όχι άδικα ο Λαρς Φον Τρίερ της μπορεί να θεωρηθεί ως ο σημερινός συνεχιστής της παράδοσης και της αντίληψης για τον κινηματογράφο του Όρσον Ουέλλες/ Orson Welles.
Πρωταγωνιστούν εκτός της Εμιλι Γουάτσον, Στέλν Σκαρσγκαρντ/ Stellan Skarsgård, Κάτριν Κάλτριτζ/ Katrin Cartlidge, Αντριάν Ρόλινς/ Adrian Rawlins, Ζαν Μαρκ Μπαρ/ Jean-Marc Barr και Ούντο Κιέρ/ Udo Kier.
Δ.Μ.