του Κώστα Γαβρά
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
capital.jpg

Ήθελα να κάνω ένα φιλμ για το χρήμα και το ρόλο που παίζει στην κοινωνία μας. Ο κινηματογράφος δεν μπορεί να αλλάξει τελείως την κοινωνία, αλλά μπορεί να κάνει πολλά. Από τότε που γεννήθηκε, πάνε 117 χρόνια, άλλαξε πολλά πράγματα στην κοινωνία. Αυτός είναι ο ρόλος του. Στο τέλος μιας ταινίας μπορεί να φύγετε γελαστοί, μπορεί να φύγετε λυπημένοι ή ενοχλημένοι. Εγώ προσπάθησα να κάνω μια ταινία από την οποία να βγείτε ενοχλημένοι. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Υπάρχει μια πολύ ωραία ταινία που λέγεται Γουόλ Στριτ. Μετά την ταινία, βγήκαμε όλοι έξω ευχαριστημένοι γιατί στο τέλος ο άνθρωπος της Γουόλ Στριτ τιμωρήθηκε και ο συνδικαλιστής ήταν ο καλός της υπόθεσης, κάτι που είναι εντελώς ψεύτικο. Νομίζω ότι ο κινηματογράφος έχει πολλούς ρόλους να παίξει στη ζωή. Εγώ με αυτό το φιλμ προσπάθησα να βγείτε ενοχλημένοι και ίσως να σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το θέμα της ταινίας.
(...) Οι διάλογοι και οι χαρακτήρες είναι βασισμένοι στην πραγματικότητα. Δεν ήθελα να κάνω ένα φιλμ φαντασίας. Είναι πολύ δύσκολο μερικά πράγματα να τα φανταστεί κανείς, γιατί είναι τόσο απίθανα που είναι πολύ δύσκολο να τα επινοήσει με τη φαντασία του.
Το μόνο πράγμα για το οποίο υπήρξε πιο μετριοπαθής σε σχέση με την πραγματικότητα, ήταν τα ποσά που διακυβεύονται σε αυτή την παγκόσμια κίνηση κεφαλαίου, καθώς και τα ποσά των μπόνους που κερδίζουν οι κερδοσκόποι και τα στελέχη των τραπεζών. Έδωσα το σενάριο να το διαβάσει ένας τραπεζίτης και μου είπε ότι ‘’τα νούμερα σας είναι πολύ χαμηλά, πρέπει να τα ανεβάσετε’’. Δεν τα ανέβασα, τα κράτησα χαμηλά
(...) Όπως όλοι οι πόλεμοι, έτσι και αυτός θα τελειώσει. Το ερώτημα είναι γιατί δεν τελειώνει πριν καν αρχίσει, χωρίς να έχουμε θύματα… Όσον αφορά στην Ελλάδα, έχουμε περάσει τόσα χρόνια τόσες καταστροφές, τόσες κακές στιγμές και ξαναβγήκαμε πάντα Έλληνες και συνεχίζουμε. Περάσαμε κατοχή, εμφύλιο πόλεμο… Δεν ξέρω πόσο θα βαστήξει όλο αυτό, ξέρω πως πολλοί άνθρωποι υποφέρουν, αλλά είμαι σίγουρος θα τα βγάλουμε πέρα για ακόμη μια φορά.
(...) Νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα και η ελπίδα έρχεται από όλους εμάς, από εσάς ουσιαστικά και από τη θέση που θα πάρετε στο μέλλον.

(οι δηλώσεις έγιναν μετα το τέλος της προβολής στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012)