του Thomas Vinterberg
jagsten1.jpg

Μετά από ένα δύσκολο διαζύγιο, ο 40χρονος Lucas έχει μια νέα σχέση, μια νέα θέση και σιγά- σιγά αποκαθιστά τις σχέσεις του με τον έφηβο γιο του, τον Marcus. Όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά. Καθώς το χιόνι πέφτει και ανάβουν τα φώτα των Χριστουγέννων, ένα ψέμα εξαπλώνεται σαν ένας ιός. Ένα ψέμα που σιγά -σιγά μοιάζει να γίνεται αλήθεια, το κουτσομπολιό, η αμφιβολία και η κακία προκαλούν ένα κυνήγι μαγισσών που σύντομα απειλεί να καταστρέψει τη ζωή ενός αθώου ανθρώπου. Η δυσπιστία εισβάλλει στην μικρή κοινότητα που βρίσκεται ξαφνικά σε μια συλλογική κατάσταση υστερίας, και ο Lucas παλεύει μόνος του για τη ζωή και την αξιοπρέπειά του.
"Ο ήρωας είναι κατά κάποιο τρόπο ένα πορτραίτο του σύγχρονου σκανδιναβού άνδρα», λέει ο Vinterberg. «Είναι θερμός, φιλικός, βοηθάει τους άλλους, είναι ταπεινόφρων. Κάνει ότι του λένε και τον εξουσιάζει η πρώην γυναίκα του. Κατά κάποιο τρόπο είναι ευνουχισμένος. Με τον Mads Mikkelsen [σ.τ.ε. ο ηθοποιός που υποδύεται τον χαρακτήρα] παρακολουθούμε την εξέλιξη του από ένα τέτοιου τύπου άτομο. Πώς θα κρατήσει την αξιοπρέπειά του, χωρίς να γίνει βίαιος; Πώς διαχειρίζεται τη δύσκολη πραγματικότητα, χωρίς να χάσει το σκανδιναβικό χαρακτήρα του;"
Επιπλέον στο σημειώμα του ο Thomas Vinterberg δηλώνει: "Μια χειμωνιάτικη βραδιά το 1999, κάποιος χτύπησε την πόρτα μου. Ένας περίφημος Δανός παιδοψυχολόγος, στεκόταν με κάποια έγγραφα στα χέρια του παραληρώντας για τα παιδιά και τις φαντασιώσεις τους. Μίλαγε για έννοιες όπως «καταπιεσμένες αναμνήσεις», και ακόμη πιο ανησυχητικά για τη θεωρία του ότι «πίστευε ότι είναι ιός». Δεν τον άφησα να μπει. Δε διάβασα τα χαρτιά. Πήγα για ύπνο.
Δέκα χρόνια αργότερα χρειάστηκα ψυχολόγο. Του τηλεφώνησα, και κάπως σαν καθυστερημένη πράξη ευγένειας, διάβασα τα έγγραφα. Σοκαρίστηκα. Μαγεύτηκα. Ένοιωσα ότι υπήρχε μια ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί. Μια ιστορία ενός σύγχρονου κυνηγιού μαγισσών.
Το Κυνήγι είναι το αποτέλεσμα αυτής της ανάγνωσης. "

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)